Na hlavný obsah

Slovensko chce byť súčasťou konania v prípade úmrtia Jozefa Chovanca

Smrť slovenského občana objasňujú v Belgicku.

Slovensko chce byť súčasťou konania v prípade úmrtia Jozefa Chovanca
Na snímke šarvátka v prvom finálovom zápase play off hokejovej Tipos extraligy HK Spišská Nová Ves - HK Nitra.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a šéf rezortu zahraničia Ivan Korčok (nominant SaS) majú za úlohu vykonať potrebné kroky k tomu, aby sa SR zúčastnila na trestnom konaní vedenom v Belgicku s cieľom objasnenia smrti Slováka Jozefa Chovanca. Vláda o tom rozhodla v stredu 11. novembra.

„Keďže smrť občana SR v zahraničí by mala byť vždy náležite vyšetrená, obzvlášť ak sa stala za okolností ako v prípade pána Chovanca, prioritou Slovenskej republiky by malo byť objasnenie prípadu a vyvodenie eventuálnej zodpovednosti za jeho smrť ,“ uviedlo v materiáli predloženom na rokovanie vlády ministerstvo spravodlivosti.

Ak sa Slovenskej republike podarí vstúpiť do konania v postavení poškodenej strany, môže požiadať o vykonanie ďalších úkonov, napríklad navrhnúť vykonanie ďalších dôkazov.

„Je to výnimočná situácia, keďže je vážne podozrenie, že násilím policajných zložiek iného štátu došlo k úmrtiu nášho občana a ani po dvoch rokoch nie je zrejmé, jasne a oficiálne vysvetlené, prečo vlastne zomrel. Aj na základe samotného videozáznamu je vážne podozrenie, že brutalita bezpečnostných zložiek bola neprimeraná. Presne toto je tá situácia, keď má Slovenská republika vstúpiť, zistiť, čo sa stalo a, samozrejme, žiadať vyvodenie zodpovednosti,“ uviedla ministerka Kolíková s tým, že to neznamená, že Slovensko vstúpi do každého prípadu úmrtia slovenského občana v zahraničí.

„Slovenská republika ako celok, ale aj slovenská diplomacia, už urobila 28 iných krokov smerujúcich k tomu, aby bola smrť Jozefa Chovanca vyšetrená a jej vinníci spravodlivo potrestaní,“ uviedol minister Korčok. „Budeme vyvíjať maximálny tlak na belgickú stranu v rámci možností, ktoré máme tak, aby sme napomohli tomu, aby sa vyšetrovanie pohlo z miesta,“ dodal.

Informácie o konaní má iba Chovancova manželka

Prípad vyšetruje príslušný belgický vyšetrovací súd. Generálny prokurátor v Mons objasnil, že vyšetrovanie úmrtia Chovanca naďalej pokračuje a ide o konanie jednostranné, písomné a tajné.

Prístup k spisu má len generálna prokuratúra a žalobca, ktorým je v tomto prípade manželka Jozefa Chovanca. Tá v januári 2020 od prokurátora obdržala spis vyšetrovacieho sudcu, ktorému následne doručila žiadosť právnych zástupcov o vykonanie dodatočných úkonov. Tými sa vyšetrovanie aktuálne zaoberá.

Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

https://twitter.com/GlbBreakNews/status/1296898682370109446
Informáciu o videozázname zo zásahu letiskovej polície zverejnil 20. augusta spravodajský portál Sme.sk, odvtedy video zverejnili viaceré svetové médiá a vzrástol tak tlak na vyšetrenie Slovákovej smrti.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko