Na hlavný obsah

Zdravotnícke školy kritizujú duálne vzdelávanie. Výhody v ňom nevidí ani rezort zdravotníctva

Duálne vzdelávanie zakotvili v programovom vyhlásení vlády.

Zdravotnícke školy kritizujú duálne vzdelávanie. Výhody v ňom nevidí ani rezort zdravotníctva
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zavedenie duálneho vzdelávania praktických sestier zničí podľa Asociácie stredných zdravotníckych škôl kvalitu stredných zdravotníckych škôl. Duálne vzdelávanie zakotvili v programovom vyhlásení vlády. Benefity v zmene vzdelávania nevidí ani rezort zdravotníctva.

Romana je prváčka na strednej zdravotníckej škole v Prievidzi. O tom, že bude sestrou, snívala odmalička. „Chcem pomáhať ľuďom, starať sa o nich, robiť im život lepší,“ hovorí.

Študenti stredných zdravotníckych škôl patria v rebríčkoch k najlepšie pripraveným do praxe z odborných škôl.

„V plnej kontinuite od hlbokého socializmu stále pokračujeme systémom, že naši absolventi musia chodiť do nemocníc a na druhý deň po maturite sú schopní plnohodnotne nastúpiť do povolania,“ tvrdí prezident Asociácie stredných zdravotníckych škôl Miroslav Sekula.

Duálnemu vzdelávaniu sestier sa v Správach RTVS o 16:00 h venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Na prax chodia študenti pod vedením pedagógov odborných predmetov. To by sa však malo podľa programového vyhlásenia vlády zmeniť. Praktické sestry by sa mali začať vzdelávať v duálnom systéme.

„Pri duálnom vzdelávaní podľa zákona, ktorý momentálne platí, za odborné vzdelávanie kompletne preberá zodpovednosť riaditeľ nemocnice. Aj vyučovať majú lektori, ktorí sú zamestnancami toho zariadenia,“ upozorňuje Sekula.

Ministerstvo to prehodnotí

O praktickú časť vzdelania by sa teda mali začať starať sestry priamo na oddeleniach. „Duálne vzdelávanie v tejto momentálnej situácii u nás v nemocnici. A myslím si, že v každej nemocnici na Slovensku, nie je možné,“ tvrdí námestníčka pre ošetrovateľstvo, NsP v Bojnice Martina Vážanová.

Alena Lomnická pracovala ako sestra 18 rokov, teraz vyučuje budúce kolegyne. Duálny systém vo vzdelávaní budúcich kolegýň si nevie prestaviť. V skupine na praxi je naraz sedem žiakov.

„Sestrička, ktorá je na službe sama a mala by mať na starosti nejakých žiakov, ktorých by musela usmerňovať, asi by to bol problém,“ hovorí.

Aj rezort zdravotníctva sa odkláňa od vízie, že by praktické sestry mali študovať duálne. „Systém duálneho vzdelávania, tak ako je dnes legislatívne vymedzený, nie je bezprostredne aplikovateľný pre stredné zdravotnícke školstvo. Aktuálne rezort analyzuje problematiku,“ uviedlo ministerstvo v písomnom stanovisku.

Asociácia stredných zdravotníckych škôl tak dúfa, že táto časť programového vyhlásenia vlády sa nenaplní. Duálne vzdelávanie by podľa asociácie prospelo len pre technické odbory ako laboranti či ortopedickí technici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko