Na hlavný obsah

Štyri krajiny reagujú na rastúcu moc Číny, v Pacifiku usporiadajú manévre

Cvičenia sa zúčastnia India, Austrália, Japonsko a USA.

Štyri krajiny reagujú na rastúcu moc Číny, v Pacifiku usporiadajú manévre
Na snímke americké a indické vojnové lode na cvičení v roku 2017. Foto: twitter/ U.S. Pacific Fleet

India, Austrália, Japonsko a Spojené štáty začali v utorok 3. novembra spoločné námorné strategické cvičenie v Bengálskom zálive, pričom plánujú pozorne sledovať rastúcu vojenskú moc Číny, informovala agentúra AFP.

Manévre zahŕňajúce protiponorkový a protivzdušný boj prichádzajú v čase, keď je India zapletená do potýčok s Čínou a hľadá užšie vojenské väzby s ostatnými krajinami. Táto štvorica krajín tvorí neformálne zoskupenie s názvom Dialóg štvorstrannej bezpečnosti (QSD) založené v roku 2007 s cieľom čeliť narastajúcemu vplyvu Pekingu.

Austrália, ktorá má takisto problematické vzťahy s Čínou, sa zúčastňuje na cvičení Malabar po prvý raz za viac než desaťročie. Podľa agentúry AFP ide o znak čoraz väčšej dôležitosti predmetnej skupiny.

Canberra: Dôležitá príležitosť

Cvičenie Malabar je dôležitou príležitosťou spolupracovať s rovnako zmýšľajúcimi národmi na podpore bezpečného, otvoreného a inkluzívneho indicko-tichomorského regiónu,“ uviedla austrálska ministerka obrany Linda Reynoldsová.

Manévre predvedú vysokú úroveň synergie a koordinácie medzi priateľskými námornými silami, ktorá je založená na ich spoločných hodnotách,“ uviedlo indické vojenské námorníctvo.

Dve fázy cvičení

Spojené štáty vyslali do Bengálskeho zálivu torpédoborec USS John S. McCain vyzbrojený riadenými strelami. Do služby sa vrátil tento rok, tri roky po kolízii s tankerom neďaleko Singapuru, pri ktorej zahynulo desať námorníkov.

Manévre budú prebiehať v dvoch fázach; ďalšie taktické cvičenie sa bude konať v Arabskom mori ešte tento mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet