Na hlavný obsah

Svet minie ešte menej ropy, ako sme predpokladali, tvrdí OPEC

Ropní exportéri upravil svoje prognózy.

Svet minie ešte menej ropy, ako sme predpokladali, tvrdí OPEC
Na snímke slnko zapadá nad ťažobným poľom pri texaskom meste Midland. Foto: TASR/AP

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zhoršila svoj odhad globálneho dopytu po rope v tomto aj budúcom roku. Ako dôvod uviedla slabšie než pôvodne očakávané vyhliadky ekonomiky a rast počtu infikovaných koronavírusom vo svete.

V najnovšej prognóze zverejnenej v stredu 11. novembra OPEC uviedol, že v roku 2020 počíta s medziročným poklesom dopytu o 9,8 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Oproti prognóze spred mesiaca to znamená zhoršenie o 300 miliónov barelov denne, keď v polovici októbra počítal s poklesom globálneho dopytu o 9,5 milióna barelov/deň.

Čo sa týka budúceho roka, OPEC najnovšie odhaduje, že dopyt po rope vzrastie, a to o 6,2 milióna barelov denne. Aj to znamená revíziu októbrovej prognózy smerom nadol. V októbri organizácia zverejnila, že v roku 2021 by globálny dopyt po rope mal vzrásť o 6,5 milióna barelov denne. Od júla tak OPEC neustále zhoršuje odhad budúcoročného dopytu, pričom v júli uvádzal, že dopyt sa zvýši o 7 miliónov barelov/deň.

Podľa OPEC je revízia prognózy dopytu po rope dôsledkom zhoršovania odhadu vývoja ekonomík z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), keďže mnohé krajiny musia pre druhú vlnu pandémie nového koronavírusu zavádzať nové karanténne opatrenia. To sa odrazí na vývoji priemyslu a dopravy v budúcom roku.

Trhy teraz čakajú na schôdzku štátov OPEC s ďalšími kľúčovými producentami na čele s Ruskom, s ktorými tvoria zoskupenie OPEC+. Stretnutie sa uskutoční 30. novembra a 1. decembra, pričom by na ňom mali diskutovať o ďalšom postupe v oblasti produkčných kvót.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika