Na hlavný obsah

Testovanie v žilinských DSS znížilo počet infikovaných na polovicu

Plošným testovaním prešli všetci zamestnanci aj klienti zariadení.

Testovanie v žilinských DSS znížilo počet infikovaných na polovicu
Testovanie v domovoch sociálnych služieb pomáhalo zabrániť šíreniu nákazy aj počas prvej vlny pandémie. Foto: SITA

V 26 zariadeniach sociálnych služieb Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v prvom kole celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 otestovali 1 537 zamestnancov a 2 660 prijímateľov sociálnych služieb. Pozitívnych bolo 40 zamestnancov a 114 klientov.

V druhom kole otestovali 1 436 zamestnancov a 2 259 klientov. Počet pozitívne testovaných zamestnancov klesol na 23 a klientov na 59. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

„Plošné testovanie znížilo výskyt ochorenia na polovicu a zabránilo tak komunitnému šíreniu nákazy. Zároveň robíme všetko pre to, aby zariadenia mali potrebnú podporu a zvládli túto neľahkú situáciu,“ uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Iveta Ďurišová.

Odbor sociálnych vecí Úradu ŽSK podľa nej rozdelil všetkým poskytovateľom sociálnych služieb v kraji takmer 900 kusov jednorazových oblekov, 650 jednorazových návlekov, viac ako 24 000 rukavíc, 5 500 viackrát použiteľných masiek, viac ako 60 000 jednorazových masiek a viac ako 4000 respirátorov FFP2.

„Väčšina zásob bola zo štátnych hmotných rezerv, ale podporili nás aj mnohí sponzori, ktorí nám darovali dezinfekčné prostriedky, rúška a iné ochranné pracovné prostriedky. Som rada, že sme sa v týchto časoch dokázali zomknúť a spoločne bojujeme proti nákaze,“ dodala Ďurišová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny