Na hlavný obsah

V pondelok sa mal začať súd s exprezidentom Sarkozym, hneď v úvode ho odročili

Bývalý prezident čelí obvineniam z korupcie.

V pondelok sa mal začať súd s exprezidentom Sarkozym, hneď v úvode ho odročili
Na snímke bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkózy. Foto: SITA/AP/Valery Hache

V pondelok (23. 11.) sa mal vo Francúzsku začať proces s exprezidentom Nicolasom Sarkozym, ktorý je obvinený z korupcie. Hrozí mu až desaťročné väzenie a pokuta jeden milión eur. Prezident z obdobia 2007 až 2012 vinu dlhodobo odmieta a proces označil za spolitizovaný.

Súdne pojednávanie bolo v pondelok pozastavené pre žiadosť spoluobžalovaného bývalého sudcu kasačného súdu Gilberta Aziberta o odročenie pre jeho zdravotný stav. Súd si vyžiadal zdravotný posudok a pojednávanie má pokračovať vo štvrtok (26. 11.)

Spoločne s exprezidentom sú z korupcie aj z obchodovania s vplyvom obžalovaní aj významný parížsky právnik Thierry Herzog a spomínaný niekdajší sudca Gilbert Azibert.

Šesťdesiatpäťročný politik je obvinený z toho, že sa v roku 2014 pokúsil prostredníctvom Herzoga od sudcu nelegálne získať informácie o vyšetrovaní, v ktorom figuroval. Vyšetrovanie sa týkalo kauzy financovania Sarkozyho prezidentskej kampane z roku 2007. Azibertovi prezident údajne výmenou za informácie ponúkol lukratívny post v Monaku. Kauzu sa podarilo odhaliť vďaka odpočúvaniu telefonátov.

Nicolas Sarkozy sa počas piatich rokov svojej vlády stal z politickej hviezdy jedným z najmenej populárnych prezidentov francúzskej piatej republiky. V boji o druhé funkčné obdobie prehral so socialistom Francoisom Hollandom. Z politiky odišiel v roku 2016.

Francúzske médiá označujú proces za historický, keďže Sarkozy je prvou bývalou hlavou štátu piatej republiky, teda od roku 1958, ktorá sa postaví pred súd v korupčnej kauze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet