Na hlavný obsah

Vzácny prírastok po 30 rokoch. V košickej zoo je leopard čínsky

Je jedným z najohrozenejších poddruhov leoparda škvrnitého.

Vzácny prírastok po 30 rokoch. V košickej zoo je leopard čínsky
Na snímke leopard čínsky, ktorý pribudol do košickej zoologickej záhrady. Foto: TASR

Návštevníci košickej zoologickej záhrady ho môžu pozorovať v zrekonštruovanom výbehu objektu pre veľké mačkovité šelmy. Leoparda čínskeho začala košická zoo chovať po 30 rokoch.

„Trojročného samca menom Ju-Long, čo v čínštine znamená veľký drak, sme získali na odporúčanie koordinátora z Tierpark Haggenbeck. Zoologická záhrada Košice sa postarala aj o partnerku pre Ju-Longa. Šestnásťmesačná samica Tina pricestovala zo Zoo Krakov. V súčasnosti sa aklimatizuje vo vnútornom chovnom zariadení,“ priblížil zoológ Patrik Pastorek. Vzhľadom na to, že leopardy sú samotárske šelmy, ktoré opačné pohlavie vyhľadávajú len v období rozmnožovania sa, budú sa Ju-Long a Tina nateraz vo výbehu striedať.

Košická zoo už v minulosti túto šelmu chovala. Zoologická záhrada Bojnice darovala štvormesačné leopardie mláďa do Košíc v roku 1984 ešte pred oficiálnym otvorením zoo. Vyznačoval sa melanistickým sfarbením, jeho srsť bola teda čierna. „Obýval jednu z expozícií starého šelminca, ktorý stál na mieste terajšieho chovného zariadenia pre tulene. V roku 1990 uhynul, a tým sa chov leopardov v Zoo Košice na 30 rokov prerušil,“ informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

Leopard čínsky je jedným z najohrozenejších poddruhov leoparda škvrnitého, najrozšírenejšej mačkovitej šelmy sveta. Celkovo poznáme deväť poddruhov leoparda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny