Na hlavný obsah

Roky chátrala, teraz opäť žije: Cenu Fénix za najkrajšiu pamiatku roka získala Kúria Andrássyovcov v Gombaseku

Kúria je súčasťou areálu bývalého kláštora.

Roky chátrala, teraz opäť žije: Cenu Fénix za najkrajšiu pamiatku roka získala Kúria Andrássyovcov v Gombaseku
Kúria Andrássyovcov v Gombaseku. Foto: RTVS

Divácku cenu Fénix za najkrajšiu pamiatku roka získala Kúria Andrássyovcov v Gombaseku. Získala najvyšší počet hlasov v internetovom hlasovaní. Z chátrajúcej budovy je múzeum a zázemie pre turistov. Výsledky 17. ročníka súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka predstavila RTVS v špeciálnom programe a výsledky nájdete aj na stránke súťaže.

Kúria je súčasťou areálu bývalého pavlínskeho kláštora a v minulosti slúžila ako hámor alebo vodný mlyn. Dlhé roky chátrala. Občianske združenie Sine metu, ktoré v Gombaseku pôsobí od roku 2015, sa ju snažilo najprv opravovať z vlastných zdrojov. Pred dvoma rokmi získali peniaze z cezhraničnej spolupráce Interreg a práve za túto obnovu dostali cenu Fénix.

„Je to veľmi dobrý projekt, treba upozorňovať a vyzdvihnúť pozitívne príklady, nakoľko na Slovensku máme vyše 17-tisíc národných kultúrnych pamiatok. Z toho povedzme jedna štvrtina je stále v ohrození,“ povedal predseda OZ Sine Metu Örs Orosz.

Víťaznej Kúrii Andrássyovcov sa v Správach RTVS venovala Martina Beshirová:

V obnovenej kúrií vzniklo múzeum Andrássyovcov. V stálej expozícii je vystavená časť vzácnych nálezov, ktoré našli archeológovia počas šiestich sezón v ruinách bývalého pavlínskeho kláštora.

„Tieto fragmenty sú veľmi pekným príkladom renesančných kachlíc pravdepodobne zo 16. storočia a zvyšky veľmi luxusnej kachľovej pece,“ uviedol vedúci archeologického výskumu z Fakulty umení TU v Košiciach Peter Tajkov.

Turistická atrakcia

Nájdené kachlice, ale aj replika pece sú dnes už v múzeu. Pribudli tam aj materiály z archívov, predmety, ktoré im darovali ľudia, či vizualizácia a maketa celého areálu pavlínskeho kláštora.

„Unikátnym nálezom z minulej sezóny je drevený prvok pôvodného lešenia, ktorý sme našli priamo v múre a je zo 14. storočia, z doby výstavby samotného kláštora,“ prezradil Orosz.

Okolie Gombaseckej jaskyne je čoraz vyhľadávanejšou turistickou atrakciou. Najnovšie pribudla aj ziplinová dráha.

Práce na obnove areálu bývalého pavlínskeho kláštora pokračujú aj v tomto roku vďaka národnému projektu ľudia a hrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko