Na hlavný obsah

Zemetrasenie v Turecku si už vyžiadalo viac ako sto obetí

Z trosiek zachránili trojročné dievčatko.

Zemetrasenie v Turecku si už vyžiadalo viac ako sto obetí
Záchranári prehľadávajú trosky zrútených budov v snahe nájsť a prípadne zachrániť ľudí, ktorí zemetrasenie prežili. Foto: TASR/Emrah Gurel

Štvrtý deň po silnom zemetrasení, ktoré v piatok (30. 10.) zasiahlo Turecko aj Grécko, vytiahli tureckí záchranári v pobrežnom meste Izmir ďalšie telá. Počet obetí zemetrasenia tak stúpol na 102.

Záchranárom sa ale z trosiek zrútenej budovy podarilo vyslobodiť 3-ročné dievčatko, ktoré na pomoc čakalo 65 hodín. Jeden zo záchranárov pri prehľadávaní domu počul krik malého dievčatka. To naňho zamávalo, povedalo svoje meno a uviedlo, že je v poriadku. Záchranári ju za potlesku okolostojacich vyslobodili spod trosiek a odniesli do pripravenej záchranky. V pondelok sa im (2. 11.) podarilo z trosiek zachrániť aj dve sestry vo veku tri a štrnásť rokov.

Takmer tisícka zranených

V Izmire, treťom najväčšom meste Turecka, zomrelo pri otrasoch 100 ľudí, ďalších 994 bolo zranených. Z nich 147 potrebuje lekársku starostlivosť a traja sú v kritickom stave, uviedol turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií. Záchranári v meste stále prehľadávajú trosky piatich budov.

Dvaja tínedžeri zomreli aj na gréckom ostrove Samos, kde sa zranilo 19 ľudí. Obyvatelia ostrova mohli okrem otrasov pozorovať aj zvýšenú hladinu mora, ktoré sa doslova vylialo do ulíc na pobreží.

Do záchranných operácií sa zapojilo takmer 8 000 ľudí a 25 záchranárskych psov. V krajine tiež vznikli miesta s núdzovým ubytovaním, k dispozícii je 3 500 stanov a 13 000 lôžok.

Podľa geologickej služby Spojených štátov (USGS) dosiahlo piatkové zemetrasenie v Egejskom mori magnitúdu 7,0. Turecký úrad pre mimoriadne situácie uviedol, že zemetrasenie malo hypocentrum v Egejskom mori v hĺbke 16,5 kilometra a jeho magnitúda bola 6,6.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet