Na hlavný obsah

Cieľ Európskej únie splnili iba tri krajiny

Slovensko skončilo v rámci Vyšehradskej štvorky na poslednom mieste.

Cieľ Európskej únie splnili iba tri krajiny
Na Slovensku unikátne a vo svete ojedinelé zariadenie svojho druhu sa nachádza na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene. Tzv. virtuálna jaskyňa s 3D simuláciou umožňuje lesníckym vedcom i študentom vizualizovať objekty a procesy a naprogramovať si v reálnej podobe napríklad klimatické zmeny, alebo ako bude vyzerať dnes zasadený les o 20 rokov. Foto: TASR

Cieľ Európskej únie vynaložiť tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) na výskum a vývoj vlani splnili iba tri krajiny – Švédsko, Rakúsko a Nemecko.

Slovensko v roku 2019 vyčlenilo na túto oblasť 0,83 percent HDP, čo je hlboko pod lisabonským cieľom. V rámci krajín Vyšehradskej štvorky (V4) ide o najnižšiu úroveň výdavkov, skonštatovala v utorok (8. 12.) analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Išlo o porovnateľný objem HDP ako v roku 2018. Doterajším vrcholom zostáva rok 2015 s 1,16 percenta HDP. V rámci krajín V4 sú k lisabonskému cieľu najbližšie Česi s 1,94 percenta HDP, za nimi nasledujú Maďari (1,48 percenta HDP) a Poliaci (1,32 percenta HDP).

Štedré Švédsko

Pomer výdavkov na výskum a vývoj k obyvateľstvu predstavoval v minulom roku na Slovensku skoro 143 eur na obyvateľa. V rámci krajín V4 išlo o najmenej peňazí v prepočte na jedného obyvateľa. V Česku to bol takmer trojnásobok – cez 408 eur na obyvateľa, v Maďarsku 221 eur a v Poľsku 186 eur.

„V tom istom roku sa napríklad vo Švédsku na výskum a vývoj použilo až 1 572 eur na obyvateľa, či v susednom Rakúsku 1 432 eur na obyvateľa,“ doplnila Muchová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika