Na hlavný obsah

Ďalšia vakcína vstupuje do finálnej fázy testovania

Nemeckú vakcínu si objednala aj Európska únia.

Ďalšia vakcína vstupuje do finálnej fázy testovania
Na archívnej snímke z 24. februára 2020 laborant pipetuje modrú tekutinu v laboratóriu nemeckej farmaceutickej spoločnosti CureVac v Tübingene. Foto: TASR

Nemecká farmaceutická spoločnosť CureVac v pondelok (14. 12.) oznámila, že začína s finálnou fázou klinických testov svojej vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Očkovacia látka bude otestovaná na viac ako 35 000 dobrovoľníkoch v Európe a Južnej Amerike.

Spoločnosť CuraVac na konci septembra spustila druhú fázu testov so 690 účastníkmi v Peru a Paname. Výsledky testov by mali byť zverejnené čoskoro.

Európska únia (EÚ) v novembri uzatvorila s CuraVac zmluvu na kúpu 225 miliónov dávok vakcín s možnosťou požiadať o dodanie ďalších 180 miliónov dávok, len čo sa vakcína ukáže ako bezpečná a účinná proti novému typu koronavírusu.

Farmaceutická spoločnosť sa dostala do širšieho povedomia najmä v marci, keď sa podľa médií americký prezident Donald Trump pokúsil vyjednať dohodu o dodaní vakcíny exkluzívne občanom USA. Tieto tvrdenia však americké úrady aj nemecká firma dementovali. Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier vtedy dokonca vyhlásil, že „Nemecko nie je na predaj“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet