Na hlavný obsah

Minister spravodlivosti USA po nezhodách s Trumpom odstúpil z funkcie

Dlhodobo patril k jeho verným spojencom.

Minister spravodlivosti USA po nezhodách s Trumpom odstúpil z funkcie
Americký minister spravodlivosti William Barr. Foto: TASR/AP

Americký minister spravodlivosti William Barr, jeden z najoddanejších spojencov dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa, sa rozhodol odstúpiť z funkcie v súvislosti s pretrvávajúcim napätím medzi ním a hlavou štátu. Dôvodom sú nepodložené tvrdenia Trumpa o volebnom podvode a vyšetrovanie syna budúceho prezidenta Joea Bidena Huntera.

Barr v pondelok (14. 12.) navštívil Biely dom, kde Trumpovi odovzdal svoju rezignáciu. „Na základe žiadosti Bill opustí úrad tesne pred Vianocami, aby mohol stráviť sviatky s rodinou,“ oznámil dosluhujúci prezident na twitteri.

Trump, ktorý stále odmieta priznať svoju prehru v prezidentských voľbách, verejne vyjadril rozhorčenie, keď Barr skonštatoval, že ministerstvo spravodlivosti nenašlo dôkazy o rozsiahlom podvode, ktorý by zmenil výsledok volieb. Tiež ho rozčúlilo, keď ministerstvo pred voľbami neoznámilo vyšetrovanie Huntera Bidena. Takéto konanie by však bolo proti zásadám rezortu spravodlivosti.

Barr vo svojej rezignácii uviedol, že Trumpovi na stretnutí oznámil, aký je stav vyšetrovania ministerstva v súvislosti s obvineniami z volebného podvodu a tiež ho uistil, že v tejto činnosti budú pokračovať. Jeho posledným dňom v úrade bude 23. december. Na poste ho nahradí jeho doterajší zástupca Jeff Rosen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet