Na hlavný obsah

Smeru-SD sa nepáči reforma justície, podáva podnet na Ústavný súd

Strana zároveň pripravuje ďalšie podania.

Smeru-SD sa nepáči reforma justície, podáva podnet na Ústavný súd
Poslanec NR SR za stranu SMER-SD Robert Fico (druhý zľava) počas rokovania 18. schôdze Národnej rady SR. Foto: SITA

Smer-SD podáva na Ústavný súd (ÚS) SR podnet v súvislosti s nedávno schválenou novelou ústavy, ktorej súčasťou je aj reforma justície. Opozičná strana namieta oblasť upravujúcu kompetencie Ústavného súdu posudzovať súlad ústavných zákonov s ústavou. Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej (17. 12.) tlačovej konferencii.

„Máme 30 podpisov, návrh ide na ÚS,“ povedal Fico s tým, že ide o špecifickú situáciu. Hovorí o odobratí kompetencie Ústavného sudu. Ustanovenie má platiť od 1. januára 2021 a Fico je presvedčený, že vláda úmyselne zdržiava jeho publikovanie v Zbierke zákonov, čím by nadobudlo platnosť. „Preto podávame tento návrh,“ poznamenal s tým, že navrhnú pozastavenie účinnosti ustanovenia. Ide podľa neho o „vážny prešľap“ koalície proti právnemu štátu. Zdôraznil, že ÚS musí mať právomoc posudzovať ústavné zákony a nesmie mu byť odobratá.

Šéf Smeru-SD zároveň avizoval, že plánujú ďalšie podania v súvislosti s novelou ústavy. „Materiál je veľmi komplikovaný, ale predpokladám, že by sme to mohli zvládnuť budúci týždeň,“ ozrejmil. Dodal, že počkajú aj na to, ako sa koalícia zachová v súvislosti s núdzovým stavom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko