Na hlavný obsah

Vyhlásili snílkov, narušiteľov a najvplyvnejšiu osobnosť Európskej únie

Politico rozhodlo o najvyplnejšom mene Európy.

Vyhlásili snílkov, narušiteľov a najvplyvnejšiu osobnosť Európskej únie
Zľava líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, nemecká kancelárka Angela Merkelová a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP/RTVS

Najvplyvnejšou osobnosťou Európy sa tento rok podľa bruselského denníka Politico stala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Spomedzi 28 vybraných osobností vyčnievala okrem iného aktívnou snahou previesť Európsku úniu koronakrízou. Politico hodnotilo osobnosti aj v kategóriách „Aktívni hýbatelia diania“, „Snílkovia“ a „Narušitelia“.

„Nič neodráža stav dnešnej európskej politiky lepšie ako fakt, že jej štandardu nesie politička smerujúca na odpočinok,“ napísalo v hodnotení Merkelovej Politico s odkazom na jej avizovaný odchod z politiky v budúcom roku. Kancelárka podľa webu rovnako ako v minulých prípadoch dokázala previesť Európu krízou, keď myslela skôr na „stabilitu než na ambície“. Poradila si ako s vytvorením krízového fondu EÚ, ku ktorého odblokovaniu sa snaží presvedčiť Maďarsko a Poľsko, tak s konfrontačným prístupom lídrov typu Donalda Trumpa či Vladimira Putina, súdi Politico.

Pandémiou skúšané Taliansko

V kategórii „Aktívnych hýbateľov diania“ (v orig. The Doers) si podľa redakcie zaslúžil prvú priečku taliansky premiér Giuseppe Conte. Politico vyzdvihlo, že sa úspešne vyrovnáva s radom výziev – od pandémie koronavírusu, ktorá Taliansko zasiahla ako jednu z prvých krajín v EÚ, cez nesúrodosť talianskej vlády, až po presviedčanie ďalších európskych krajín o nevyhnutnosti vytvorenia krízového fondu, ktorého štvrtinu má získať práve Taliansko.

Do tejto kategórie web zaradil aj riaditeľku Európskej agentúry pre lieky Emer Cookeovú, šéfku Európskej centrálnej banky Christine Lagardeovú či maďarského premiéra Viktora Orbána.

Taliansky premiér Giuseppe Conte.

Pražský primátor vedľa Cichanovskej

Do čela kategórie „Snílkov“ (v orig. The Dreamers) Politico postavilo predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, pretože v prvom roku vo funkcii prezentovala ambiciózne návrhy na aktívnejší spoločný prístup EÚ v mnohých oblastiach. Nenechala sa odradiť ani pandémiou koronavírusu, ktorú chce využiť na posilnenie úlohy Bruselu, píše web a dodáva, že niektoré plány nemeckej političky zrejme narazia na odpor členských štátov.

Medzi ďalšie osobnosti tejto kategórie zaradilo Politico napríklad predsedníčku nemeckých zelených Annalen Baerbockovú, líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú alebo britského futbalistu Marcusa Rashforda za jeho vplyvnú kampaň proti hladovaniu detí. Do tejto kategórie sa prebojoval aj pražský primátor Zdeněk Hříb. V Politicu ocenili, že sa snaží z českej metropoly urobiť „maják nádeje pre liberálov v regióne skĺzavajúcom k pravicovej autoritatívnosti“.

Narušiteľ Durov

Tretiu kategóriu „Narušitelia“ (v orig. The Disruptors) ovládol ruský podnikateľ a zakladateľ sociálnej siete VK a aplikácie Telegram Messenger Pavel Durov. Podľa Politica Durovova sieť Telegram poskytuje platformu pre šírenie akýchkoľvek informácií – popri priestoru na zhromažďovanie bieloruskej opozície sa pomocou nej môžu zjednávať aj ľudia propagujúci násilie.

Do tejto kategórie web zaradil aj ruského prezidenta Vladimira Putina, novú líderku talianskej krajnej pravice Giorgiu Meloniovú či rakúskeho aktivistu bojujúceho za bezpečnosť internetu Maxa Schremsa.

Zakladateľ ruskej messengerovej aplikácie Telegram Pavel Durov.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet