Na hlavný obsah

Žiaci sa budú môcť vrátiť do škôl, vláda sa dohodla na podmienkach

Od pondelka opäť do lavíc zasadnú deti z desiatok škôl.

Žiaci sa budú môcť vrátiť do škôl, vláda sa dohodla na podmienkach
Na snímke žiaci prvého stupňa prichádzajú do ZŠ Hroncova. Foto: TASR

Vláda sa na piatkovej (4. 12.) mimoriadnej schôdzi dohodla na podmienkach návratu starších žiakov k prezenčnému štúdiu. V pondelok (7. 12.) budú môcť otvoriť svoje brány tie školy, ktoré sa počas víkendu zapoja do pilotného testovania.

Ministerstvo školstva chce v rámci pilotného testovania škôl odsledovať prípadné technické chyby a nastaviť podmienky, ktoré budú v platnosti od januára 2021. „Pre mňa je dôležité, že dnes sme nastavili pravidlá pre všetky školy, nielen pre niektoré,“ povedal po mimoriadnom rokovaní vlády minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Vláda sa uzniesla na postupnom termíne otvárania škôl od 7. decembra. Od pondelka sa otvoria pilotné školy, ktoré kontaktovali úrad vlády na mailovej adrese detidoskol@vlada.gov.sk. „Kontaktovali nás desiatky škôl, ktoré by chceli od pondelka otvoriť,“ uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). „Budeme ich kontaktovať všetkých, ale len tam, kde sú schopní si zabezpečiť bezpečné otvorenie škôl, tak ich zapojíme do víkendového pilotu, aby si cez víkend zabezpečili testovanie a od pondelka by mohli otvoriť,“ dodal premiér.

Manuály podmienok, ktorými by sa mali školy pri otváraní riadiť a konkrétne uznesenia bude postupne zverejňovať úrad vlády. Školy nebudú musieť zriaďovať vlastné odberné miesta na pretestovanie žiakov, môžu využiť aj iné odberné miesta, ktoré si zazmluvnia. „Som veľmi rád, že sme dospeli ku kompromisu, že sme našli stred, kde sa vieme všetci stretnúť a ktorý vieme akceptovať,“ zhodnotil Gröhling.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko