Na hlavný obsah

Francúzsky pekár si hladovkou vymohol, aby nedeportovali jeho učňa z Afriky

Mladíkovi hrozila deportácia.

Francúzsky pekár si hladovkou vymohol, aby nedeportovali jeho učňa z Afriky
Predavačka s ochranným rúškom dáva bagetu do papierového sáčku v pekárni v Paríži. Foto: TASR/AP

Pekár zo západného Francúzska viac ako týždeň držal protestnú hladovku, aby u neho mohol zostať jeho guinejský učeň. Mladíkovi hrozila deportácia, keďže dosiahol plnoletosť. Pekár Stéphane Ravacley agentúre AFP povedal, že jeho chránenec Laye Fodé Traoré dostal povolenie k ďalšiemu pobytu vo Francúzsku a bude opäť pracovať v pekárni.

Hoci sa mladý pekár vyučil vo Francúzsku a mal prísľub zamestnania v pekárni, po dosiahnutí plnoletosti miestna prefektúra váhala s predĺžením povolenia na pobyt, pretože jeho osobné doklady nepovažovala za autentické.

Stéphane Ravacley o možnosti legalizácie učňovho pobytu rokoval s tajomníkom miestnej prefektúry a po rokovaní vyhlásil, že je všetko vyriešené. Podľa Ravaclaya sa postoj prefektúry zmenil, pretože Traorému guinejské veľvyslanectvo vo Francúzsku vydalo kópiu rodného listu. Úrad sa k prípadu zatiaľ nevyjadril.

V mladíkov prospech hrala aj podpora širokej verejnosti, petícia na podporu pekárskeho učňa nazbierala za pár dní 220 000 podpisov. Celú akciu podporilo aj niekoľko hereckých hviezd vrátane Omara Syho alebo Marion Cotillardovej.

Pekár, ktorý držal hladovku desať dní, skončil pre závraty v starostlivosti lekárov. Keď dosiahol svoje, sľúbil, že začne opäť normálne jesť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet