Na hlavný obsah

Košické letisko eviduje výrazný prepad počtu cestujúcich za rok 2020

Zamestnanosť sa podarilo udržať.

Košické letisko eviduje výrazný prepad počtu cestujúcich za rok 2020
Na snímke letisko Košice. Foto: TASR

Letisko Košice zaznamenalo v minulom roku v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 medziročný pokles cestujúcich o 82,5 %. Celkovo počas roka prešlo bránami letiska 97 382 cestujúcich, čo je o 460 681 menej ako v roku 2019.

„Na pravidelných linkách sme prepravili 93 603 cestujúcich. Charterové lety využilo 2 712 a lety všeobecného letectva 1 067 cestujúcich. Najžiadanejšou destináciou bol Londýn – Luton nasledovaný Viedňou, Prahou, Varšavou a letiskom Londýn – Stansted. Jedinou charterovou destináciou v ponuke bola cyperská Larnaka,“ informovalo v piatok (29. 1.) letisko.

Pre opatrenia na zabránenie šíreniu koronavírusu boli od 13. marca 2020 zakázané lety s miestom pristátia na území SR. Prevádzku obnovili až v júni, a to návratom Českých aerolínií na tradičnú linku do Prahy. Postupne sa s obnovením liniek pridali aj spoločnosti Austrian Airlines, Wizz Air a Ryanair.

Letisko spustilo minulý rok dve nové linky pod taktovkou Ryanairu – v auguste to boli lety do Prahy a v októbri do Liverpoolu. Novú linku do Varšavy spustia v roku 2021. Podľa výkonného riaditeľa košického letiska Michaela Tmeja sa tiež vďaka podpore zo strany štátu podarilo udržať zamestnanosť.

Aj v tomto roku platia pre všetky letecké spoločnosti všeobecne platné pravidlá nosenia rúšok počas celého letu, dodržiavanie hygieny rúk a odstupov. Rovnaké pravidlá platia aj pre pohyb cestujúcich v priestoroch terminálu košického letiska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny