Na hlavný obsah

Rakúska ministerka práce podala demisiu pre podozrenie z plagiátorska

Jeden z titulov mala zo Slovenskej technickej univerzity.

Rakúska ministerka práce podala demisiu pre podozrenie z plagiátorska
Rakúska ministerka práce Christine Aschbacher pre podozrenia z plagiátorstva odstúpila z funkcie. Foto: Facebook / Christine Aschbacher

Rakúska ministerka práce a rodiny Christine Aschbacherová v sobotu (9. 1.) pre podozrenia z plagiátorstva podala demisiu. K plagiátorstvu sa mala uchýliť počas písania diplomovej i dizertačnej práce.

Politička vo svojom vyhlásení uviedla, že svoje práce vždy písala podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a dôverovala hodnoteniu renomovaných profesorov. Dodala, že odstupuje, aby chránila svoju rodinu pred „nepriateľstvom, politickou agitáciou a urážkami“.

Kauza vypukla vo štvrtok (7. 1.), keď známy rakúsky odborník na plagiátorstvo Stefan Weber začal zverejňovať analýzy Aschbacherovej akademických prác v sérii blogov a rozhovorov. Weber deklaroval, že Aschbacherová časť svojej diplomovej práce z ekonomickej vysokej školy vo Wiener Neustadte stiahla zo zdrojov, ktoré nie sú správne citované.

Chabý obsah a kostrbatá nemčina

Weber použil program na detekciu plagiátov aj v prípade Aschbacherovej dizertačnej práce o manažmente v inovatívnych podnikoch, ktorú odovzdala minulý rok na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Weber zistil, že viac ako pätina textu je plagiátom. V prípade tejto práce kritici namietali aj to, že je obsahovo veľmi povrchná a napísaná kostrbatou nemčinou.

Aschbacherová nastúpila na pozíciu ministerky v januári minulého roku. Pred tým bola konzultantkou a asistentkou vo vláde. Rakúska opozícia po odhaleniach žiadala jej demisiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet