Na hlavný obsah

Lavrov: Za ochladené vzťahy môže EÚ, Rusko je pripravené ich napraviť

Po minulotýždňových vyhláseniach zmenil rétoriku.

Lavrov: Za ochladené vzťahy môže EÚ, Rusko je pripravené ich napraviť
Zľava fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov na spoločnom stretnutí v ruskom Petrohrade. (15. februára 2021) Foto: SITA/AP

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v pondelok (15. 2.) obvinil Európsku úniu z ochladenia vzťahov. Tvrdí, že Moskva je naďalej pripravená napraviť väzby, ak bude cítiť pozitívne signály od „európskej dvadsaťsedmičky“.

Po rokovaniach v Petrohrade s fínskym náprotivkom Pekkom Haavistom ruský minister zahraničných vecí poznamenal, že ak sa EÚ rozhodne obnoviť vzťahy, Rusko bude pripravené. Zdôraznil, že Kremeľ je pripravený diskutovať o akýchkoľvek otázkach spoločného záujmu bez toho, aby sa snažil presadzovať svoje záležitosti.

Lavrov pritom minulý týždeň vyhlásil, že Rusko preruší vzťahy s EÚ, ak v súvislosti s uväznením Alexeja Navaľného uvalí na Moskvu nové sankcie.

Vzťahy medzi Moskvou a Bruselom oslabli po anexii Krymu Moskvou v roku 2014 a po zadržaní Navaľného dostali ďalší úder. Opozičný politik a kritik Kremľa sa 17. januára vrátil z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z vlaňajšej augustovej otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Predminulý týždeň ho moskovský súd poslal do väzenia na dva roky a osem mesiacov, keďže podľa ruských orgánov porušil pravidlá podmienečného odsúdenia z roku 2014.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell plánuje prediskutovať s ministrami zahraničných vecí EÚ možné kroky proti Rusku na stretnutí 22. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet