Na hlavný obsah

Šéf diplomacie EÚ pod paľbou kritiky. Časť europoslancov žiada Borrellovu rezignáciu pre návštevu Moskvy

Desiatky poslancov podpísali otvorený list.

Šéf diplomacie EÚ pod paľbou kritiky. Časť europoslancov žiada Borrellovu rezignáciu pre návštevu Moskvy
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Veľkú nevôľu medzi europoslancami vyvolala víkendová cesta šéfa diplomacie Európskej únie (EÚ) Josepa Borrella do Moskvy. Časť zákonodarcov požaduje pred utorkovou (9. 2) plenárnou debatou jeho rezignáciu, pretože nereagoval na slovné výpady ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova či na vyhostenie trojice európskych diplomatov z Ruska. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, ktorá o pozícii na čele únijnej diplomacie rozhoduje, ale za Borrellom, rovnako ako niektorí ďalší europoslanci, stojí.

Plénum Európskeho parlamentu bude s Borrellom preberať výsledok jeho cesty, pri ktorej chcel preveriť možnosti zlepšenia vzťahov s Moskvou a vyzvať na prepustenie nedávno uväzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Zhruba 80 europoslancov podpísalo otvorený list adresovaný šéfke únijnej exekutívy, v ktorom tvrdia, že Borrell v Moskve „výrazne poškodil povesť“ EÚ.

Španielsky socialistický politik neobhajoval pozíciu Únie vo chvíľach, keď Lavrov hovoril o „klamaní“ či o „kultúrnej arogancii“ únijných lídrov v prípade Navaľného, ​​ktorého prepustenie Únia požaduje. Keď sa počas spoločnej tlačovej konferencie Borrell dozvedel, že Rusko vyhostilo trojicu diplomatov, mal podľa poslancov zareagovať okamžitým ukončením návštevy, neurobil však nič.

Podpora von der Leyenovej

Poslanci v liste, ktorý inicioval niekdajší estónsky minister obrany Riho Terras, vyzvali von der Leyenovú k odvolaniu Borrella. Výzvu podpísali najmä poslanci z pobaltských krajín, Poľska či Česka. Borrell, ktorý je zároveň podpredsedom EK, má však v prípade ruskej cesty oporu v šéfke komisie. Podľa jej hovorcu komisári debatujú o celkovom vyznení návštevy v Rusku, von der Leyenová však Borrella „plne podporuje“.

Na Borrellovej strane stojí tiež najmä ľavicovo zmýšľajúca časť europoslancov. Napríklad šéfka socialistov Iratxe Garcíaová videla jeho cestu do Moskvy celkom inak, než kolegovia. „Mali by sme oceniť jeho odvahu obhajovať európsku pozíciu a hovoriť v Moskve o Navaľnom a o ľudských právach,“ vyhlásila s tým, že jej frakcia za Borrellom bezvýhradne stojí.

Ozvali sa aj slovenskí europoslanci

Na Borrelovu cestu do Ruska zareagovali aj slovenskí europoslanci. Podľa Vladimíra Bilčíka (EPP) by mal Borrell vyvodiť osobnú zodpovednosť. „Nespomenul ruskú agresiu vo východnej Ukrajine, ale zato podporil ruskú vakcínu Sputnik, ktorá však nie je odobrená Európskou liekovou agentúrou,“ uviedol. Ivan Štefanec uviedol, že návšteva bola v rozpore s postojmi EÚ a jeho vystupovanie oslabilo váhu a integritu európskej zahraničnej politiky. „Som presvedčený, že nerešpektovanie vyššie uvedených základných skutočností by malo viesť k jeho odstúpeniu,“ dodal.

Eugen Jurzyca (ECR) nepovažuje Borrella za vinníka situácie, ku ktorej došlo v Moskve, zaň považuje Putinovo Rusko, ktoré podľa neho nerobí diplomaciu tak, ako sa patrí v slušnom svete. „Podľa mňa ruská diplomacia pripravila pascu. Keďže Borrell bol zrejme pripravený tak, ako keby išiel do demokratickej krajiny, spadol do nej.

Europoslankyňa Miriam Lexmann (EPP) návštevu označila ako nedôstojnú. „Nemôžeme ignorovať Rusko, ale Kremeľ musí pochopiť, že jeho súčasné správanie vrátane dezinformácií a kybernetických útokov voči štátom EÚ a NATO, agresie voči susedom, ako aj potláčania demokracie a ľudských práv doma, nebude viesť k zlepšeniu vzťahov,“ uviedla s tým, že Rusko musí prevziať zodpovednosť za svoje kroky a zaujať konštruktívnejšiu rolu.

Podľa Michala Šimečku (RE) je potrebné hovoriť s každým „aj s diktátormi.“ Borrellovu návštevu vzhľadom na odsúdenie Navaľného označil za predčasnú. „A najmä: išiel tam s prázdnymi rukami, nemal v zálohe ani možnosť uvalenia tvrdých sankcií na predstaviteľov ruského režimu, alebo zastavenie projektu plynovodu Nord Stream 2 či tlak na vylúčenie Ruska z Rady Európy,“ uviedol Šimečka a dodal, že vedenie dialógu s Ruskom je správne, ale z pozície sily a nie slabosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet