Na hlavný obsah

Rakúsko masívne testuje a uvoľňuje opatrenia. Domáce testy na koronavírus budú v lekárňach zadarmo

Počty vykonaných testov boli uplynulý týždeň rekordné.

Rakúsko masívne testuje a uvoľňuje opatrenia. Domáce testy na koronavírus budú  v lekárňach zadarmo
Ľudia vo Viedni čakajú na testovanie na koronavírus. Foto: TASR/AP

Rakúšania si budú môcť od 1. marca v lekárňach zdarma zaobstarať domáce testy na koronavírus. Informovala o tom v pondelok (15. 2.) agentúra APA s tým, že odkedy sa pred týždňom v Rakúsku uvoľnil lockdown, dosiahli počty vykonaných testov v tejto krajine rekordné čísla.

Za posledných sedem dní spravili v Rakúsku dovedna 1 522 739 antigénových a PCR testov, k čomu je ešte potrebné pripočítať testy spravené na školách.

Rakúšania budú môcť od marca získať v lekárňach na jednu osobu mesačne bezplatne päť kusov testov na domáce vyhodnotenie. Tieto testy však budú slúžiť len pre vlastnú kontrolu. Nebude možné ich považovať za testy umožňujúce vstup do krajiny.

„Patríme ku krajinám, ktoré v Európe testujú najviac. Spolu s testami na školách sme prví v Európe,“ povedal rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Intenzívne testovanie je podľa Kurza kľúčom k čo najlepšej kontrole vývoja nákazy. Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober uviedol, že rozsiahle testovanie je v súčasnosti – po prvých postupných zmierneniach obmedzení – dôležitým prostriedkom, ktorý má zabrániť masívnemu nárastu infikovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet