Na hlavný obsah

Železnej studničke v Bratislave hrozí výstavba, upozornila mestská časť

Vzácne územie chce chrániť.

Železnej studničke v Bratislave hrozí výstavba, upozornila mestská časť
Scenéria štvrtého rybníka na bratislavskej Železnej studničke. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Železná studnička v Bratislave je centrom záujmu nielen pre rekreantov, ale aj developerov, upozornila mestská časť na sociálnej sieti. „Problém sa bytostne týka aj Karlovej Vsi, pretože časť Železnej studienky je v jej katastri. Karloveský úrad upozorňuje, že hoci sa pripravovaná výstavba môže tváriť ako rekreačná, často sa zvrtne na bytovú,“ uvádza sa v statuse.

Stavebník má záujem v katastri Karlovej Vsi na začiatku Železnej studničky postaviť viacero objektov s jedným podzemným, dvomi nadzemnými a jedným ustúpeným podlažím. „Ide o stabilizované územie, kde územný plán pripúšťa ochrannú zeleň, ale aj stavby pre individuálnu rekreáciu,“ vysvetlila mestská časť.

Karloveský miestny úrad developera už pred dvoma rokmi upozornil, že chce stavať v dosahu ochranného pásma lesa, železničnej trate a Národnej kultúrnej pamiatky. Developer sa však nevzdal a vlani v júni sa ohlásil opäť. „Argumentuje, že výstavbou troch objektov dôjde k skultúrneniu územia, ktoré bude zodpovedať štandardom dnešnej doby,“ priblížila mestská časť.

Rekreácia i trvalý pobyt?

Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová upozorňuje, že špecifikácie územného plánu hrajú developerovi do karát. „Dokonca pripúšťajú i to, že do takzvaných objektov na individuálnu rekreáciu sa dá prihlásiť aj na trvalý pobyt,“ ozrejmila. Miestny úrad nevydal k stavbe územné rozhodnutie ani stavebné povolenie.

„Karlova Ves je pripravená využiť svoje kompetencie na ochranu tohto vzácneho územia,“ deklaruje samospráva. „Snažíme sa v koordinácii s novým vedením mestských lesov aj s vedením hlavného mesta, aby sme zavedeniu stavebného ruchu do prostredia Železnej studničky zamedzili,“ uzavrela starostka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny