Na hlavný obsah

Brazília hlási prvýkrát viac ako 3 000 úmrtí na covid za jeden deň

Zdravotníctvu v krajine hrozí kolaps.

Brazília hlási prvýkrát viac ako 3 000 úmrtí na covid za jeden deň
Na snímke pracovníci na cintoríne v Tanguatinge nesú truhlu s telom muža, ktorý podľa jeho rodiny umrel v dôsledku ochorenia COVID-19. Foto: SITA/AP

Brazília prvýkrát prekonala hranicu 3 000 úmrtí v súvislosti s nákazou koronavírusom za jediný deň. Za posledných 24 hodín pribudlo 3 251 obetí a 82 493 prípadov infekcie. S odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva o tom krátko po utorkovej (23. 3.) polnoci informovala agentúra Reuters.

Celkovo sa už v tejto najväčšej latinskoamerickej krajine, ktorá má viac ako 210 miliónov obyvateľov, potvrdilo 12, 1 milióna prípadov infekcie koronavírusom a 298 676 ľudí v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo. Z hľadiska počtu nakazených aj obetí je Brazília druhou najhoršie postihnutou krajinou sveta po Spojených štátoch.

Za rýchlym šírením koronavírusu v Brazílii je podľa expertov okrem iného výskyt novej, nákazlivejšej mutácie, ktorá sa objavila v Amazónii. Brazílskemu zdravotníctvu hrozí pre rýchly postupu pandémie kolaps. Väčšina metropol štátov brazílskej federácie už nemá takmer žiadne voľné lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Graf denných úmrtí zaznamenaných v Brazílii podľa stránky wordlometers.info. V utorok 23. marca sa prvýkrát vyšplhal nad hodnotu 3 000.

Prezident Jair Bolsonaro, ktorý vytrvalo odmieta zaviesť celonárodné obmedzujúce opatrenia, čelí rastúcemu tlaku, aby dostal epidémiu pod kontrolu. V utorok uviedli do úradu už štvrtého ministra zdravotníctva od vlaňajšieho prepuknutia pandémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet