Na hlavný obsah

Erdogan odsúdil Bidenove vyhlásenie o genocíde Arménov

Podľa tureckého prezidenta by sa mal „pozrieť do zrkadla“.

Erdogan odsúdil Bidenove vyhlásenie o genocíde Arménov
Na snímke zľava americký prezident Joe Biden a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok (26. 4.) odsúdil rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena oficiálne uznať vyvražďovanie Arménov v období Osmanskej ríše za genocídu. Informovala o tom agentúra AFP. Erdogan Bidenove vyjadrenia označil za „neopodstatnené, nespravodlivé“ a škodiace vzťahom medzi USA a Tureckom.

Biden v sobotu (24. 4.) naplnil svoj predvolebný prísľub, keď ako prvý prezident USA označil zavraždenie približne 1,5 milióna etnických Arménov v Osmanskej ríši v rokoch 1915-1918 za genocídu. „Sme presvedčení, že tieto vyjadrenia boli vo vyhlásení zahrnuté na základe nátlaku radikálnych arménskych skupín a protitureckých kruhov,“ povedal turecký prezident.

Biden by sa podľa Erdoganových vyjadrení mal „pozrieť do zrkadla“, keď 100 rokov staré udalosti označuje za genocídu. „Takisto môžeme hovoriť o tom, čo sa stalo s pôvodnými obyvateľmi Ameriky, černochmi a čo sa stalo vo Vietname,“ povedal.

Turecko odmieta používanie výrazu genocída pre udalosti zo zmienených rokov s argumentom, že pri nich zahynuli Turci aj Arméni. Ankara vyzvala na vytvorenie spoločnej historickej komisie, ktorá by sa touto otázkou zaoberala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet