Na hlavný obsah

Americký prezident Biden označil vraždenie Arménov medzi rokmi 1915-1918 za genocídu

Tento krok zrejme zhorší americko-turecké vzťahy.

Americký prezident Biden označil vraždenie Arménov medzi rokmi 1915-1918 za genocídu
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v sobotu 24. apríla formálne uznal za genocídu systematické zabíjanie a deportácie stoviek tisíc Arménov, ktoré páchali vojaci Osmanskej ríše počas prvej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.

Bidenovi predchodcovia sa používaniu termínu genocída v súvislosti s vtedajšími udalosťami po desaťročia vyhýbali v obave, aby si nepohnevali spojenecké Turecko. Biden v piatok (23. 4.) telefonoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorého so svojím zámerom oboznámil.

Erdogan v sobotu odmietol politizáciu debaty okolo Arménov tretími stranami. Podľa tureckého ministra zahraničia Mevluta Čavušoglua Turecko uznanie masakrov voči Arménom za genocídu úplne odmieta a nepotrebuje od nikoho poučovanie o svojich dejinách.

Počet obetí masakrov sa odhaduje až na 1,5 milióna. Turecko ako nástupca Osmanskej ríše debaty o genocíde odmieta a tvrdí, že údaje o počte zavraždených sú prehnané a že mŕtvi boli obeťami občianskej vojny, nie genocídy. Biden svojím vyhlásením dodržal sľub, ktorý urobil v prezidentskej kampani presne pred rokom na deň pripomienky genocídy Arménov. Časť sveta uznáva, že udalosti boli súčasťou úsilia o vyhladenie Arménov. Okrem politikov v Arménsku si vyvražďovanie Arménov pripomenul napríklad aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Vysokopostavený predstaviteľ Bidenovej administratívy podľa agentúry Reuters povedal, že cieľom prezidentovho uznania masakrov Arménov za genocídu je uctiť si obete a nie dávať niekomu vinu. Washington podľa tohto nemenovaného zdroja považuje Ankaru aj naďalej za dôležitého spojenca v NATO.

Genocídu Arménov osmanskému Turecku pripisuje okrem mnohých historikov aj viac ako dvadsiatka krajín. Vláda Spojených štátov nikdy takéto oficiálne stanovisko nevydala, Kongres však v roku 2019 schválil výzvu, aby sa uznanie genocídy stalo formálne súčasťou americkej zahraničnej politiky. Symbolické vyhlásenie Biden urobil v deň, keď podľa historikov uplynulo 106 rokov od začiatku približne ročného teroru páchaného na Arménoch na území dnešného Turecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet