Na hlavný obsah

Pri ostreľovaní na východe Ukrajiny prišiel o život ďalší vojak

Spojené kráľovstvo a USA apelovali na Moskvu.

Pri ostreľovaní na východe Ukrajiny prišiel o život ďalší vojak
Ilustračná foto. Foto: TARS/AP

Ďalší ukrajinský vojak podľa prišiel o život pri nepriateľskom ostreľovaní ukrajinských pozícií v Donbase na východe krajiny, ktorého časť ovládajú proruskí separatisti.

Spojené kráľovstvo a USA sa „pevne postavili“ proti ruskej destabilizačnej kampani voči Ukrajine a vyzvali Rusko na okamžité zmiernenie vyhrotenej situácie v Donbase a na plnenie medzinárodných záväzkov. Podľa agentúry Reuters to uviedol šéf britskej diplomacie Dominic Raab po rokovaní so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom.

Ukrajinský vojak prišiel o život pri sobotňajšom (10. 4.) ostreľovaní v okolí Luhanska, uviedol v nedeľu (11. 4.) list Ukrajinská pravda s odvolaním sa na oznámenie armády. Podľa velenia ukrajinskej armády „ruské hybridné vojská“ ostreľovali ukrajinské pozície v dôsledku čoho bol jeden vojak zabitý a ďalší zranení. Armáda tiež zaznamenala prelety nepriateľského bezpilotného lietadla nad frontovou líniou. Ukrajinskí vojaci na ostreľovanie odpovedali tiež paľbou. Od nedeľného rána panuje doteraz na fronte pokoj.

Separatisti z Donecka a Luhanska naopak podľa ruského listu Kommersant hlásia celkovo osem prípadov porušenia prímeria zo strany ukrajinských vojakov, pričom miestne úrady momentálne spresňujú informácie o prípadných ranených v radoch civilného obyvateľstva.

V sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po schôdzke so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským vyzval na ukončenie znepokojujúceho vývoja na východe Ukrajiny a na rešpektovanie jej územnej celistvosti. Turecký prezident dodal, že dúfa v mierové riešenie konfliktu podľa medzinárodného práva a diplomatickými prostriedkami.

Napätie v Donbase v posledných týždňoch stúpa. Kyjev v minulých dňoch bil na poplach pre sústreďovanie sa ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou. Rusko, naopak, obviňuje Kyjev z provokácií. Ukrajinský minister obrany varoval pred rizikom „ozbrojenej agresie“ Ruska pod zámienkou porušovania práv rusky hovoriacich obyvateľov Donbasu. Spojené štáty tento týždeň ohlásili, že vyšlú dve svoje vojenské lode do Čierneho mora, čo médiá popisujú ako signál Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet