Na hlavný obsah

Severná Kórea zrušila účasť na letnej olympiáde v Tokiu

Chce ochrániť svojich športovcov.

Severná Kórea zrušila účasť na letnej olympiáde v Tokiu
Na snímke fanúšikovia Severnej Kórei. Foto: TASR

Severná Kórea v utorok (6. 4.) oznámila, že sa nezúčastní na nadchádzajúcich letných olympijských hrách v Tokiu. Ako dôvod uviedla snahu ochrániť svojich športovcov pred pandémiou ochorenia COVID-19. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap to oznámil olympijský výbor KĽDR.

Rozhodnutie o nevyslaní zástupcov na olympijské hry, ktoré organizuje japonské hlavné mesto, prijal severokórejský olympijský výbor už 25. marca.

„Kórejská ľudovodemokratická republika sa rozhodla nezúčastniť sa 32. olympijských hier…aby ochránila svojich športovcov pred globálnou zdravotnou krízou spojenou s koronavírusom,“ citovala z oznámenia agentúra.

Štátne médiá predtým uviedli, že olympijský výbor zasadne s cieľom diskutovať o „praktických otázkach súvisiacich s verejnými športovými akciami.“ Chystanú neúčasť na hrách v Tokiu však nespomínali.

Severokórejský líder Kim Čong-un až doteraz vyjadroval ochotu vyslať do Japonska výpravu severokórejských športovcov, pripomenula agentúra Kjódó.

Tokijské hry, ktoré vlani kvôli pandémii odložili o rok, sa budú konať od 23. júla do 8. augusta. Paralympijské hry sú na programe od 24. augusta do 5. septembra. Pre obavy z ďalšieho šírenia koronavírusu a jeho rôznych mutácií na ne nebudú mať prístup fanúšikovia zo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport