Na hlavný obsah

V USA žije viac ako 330 miliónov ľudí, ukázalo sčítanie

Ide o 7,4-percentný nárast v porovnaní s rokom 2010.

V USA žije viac ako 330 miliónov ľudí, ukázalo sčítanie
Ľudia sedia na piesočnej pláži na Floride. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch žije vyše 331 miliónov ľudí. Vyplýva to z posledného sčítania ľudu, ktorého výsledky v pondelok (26. 4.) zverejnil americký úrad. V krajine žije o 7,4 percenta viac ľudí ako v roku 2010, kedy sa Američania sčítali naposledy. Výsledky sčítania ľudu majú vplyv na viacero aspektov života obyvateľov krajiny, uviedla televízia CNN. Na ich základe sa napríklad upravuje rozdelenie kresiel v Snemovni reprezentantov, teda de facto hlasovacia sila jednotlivých štátov v Kongrese. Štatistiky sú rozhodujúce aj pre rozdeľovanie dotácií federálnej vlády.

Medzi americké štáty, ktoré po novom získajú viac kresiel v Snemovni reprezentantov, patrí napríklad Texas, Florida alebo Severná Karolína. Tento posun by mohol zvýšiť šance republikánov pripraviť vo voľbách do Kongresu v budúcom roku demokratov o ich väčšinu v Snemovni reprezentantov, uviedla agentúra Reuters.

V roku 2022 sa bude rovnako ako každé dva roky rozhodovať o obsadení celej Snemovne reprezentantov a o tretine senátorských kresiel. Kreslá v Snemovni reprezentantov sa pritom rozdeľujú medzi 50 amerických štátov na základe ich populácie. A rozdelenie kresiel sa každých desať rokov na základe výsledkov sčítania ľudu upravuje.

Minuloročné sčítanie ľudu ukázalo, že v Spojených štátoch žije 331 449 281 obyvateľov, čo je nárast o viac ako sedem percent oproti poslednému sčítaniu. Zároveň je to druhý najnižší desaťročný nárast počtu obyvateľov v histórii Spojených štátov. Pomalšie rástol počet ľudí žijúcich v USA len v 30. rokoch minulého storočia, teda počas Veľkej hospodárskej krízy. V posledných desiatich rokoch sa v krajine rodilo menej detí a pre tvrdú protiimigračnú politiku administratívy bývalého prezidenta Donalda Trumpa prichádzalo tiež menej migrantov, podotkla agentúra Reuters, podľa ktorej sa zverejnenie výsledkov posledného sčítania ľudu oneskorilo pre pandémiu covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet