Na hlavný obsah

Británia, Kanada a USA vyšlú do Afganistanu vojakov, aby evakuovali ambasády

Krajiny pošlú stovky až tisícky príslušníkov.

Británia, Kanada a USA vyšlú do Afganistanu vojakov, aby evakuovali ambasády
Bojovníci Talibanu kontrolujú na kontrolnom stanovisku v meste Faráh provincie Faráh, juhozápadne od Kábulu 11. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Kanada vyšle do Afganistanu svoje špeciálne jednotky, ktoré evakuujú zamestnancov kanadského veľvyslanectva v metropole Kábul predtým, ako ho zatvoria.

V piatok (13. 8.) o tom informovala agentúre AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Neuviedol však, koľko príslušníkov špeciálnych síl Kanada vyšle.

Len niekoľko týždňov pred plánovaným odsunom z Afganistanu americká vláda vo štvrtok (12. 8.) informovala, že vyšle do Afganistanu približne 3 000 vojakov, ktorí pomôžu pri evakuácii niektorých zamestnancov veľvyslanectva USA v Kábule.

Británia vo štvrtok takisto uviedla, že do Afganistanu vyšle približne 600 vojakov, aby pomohli britským štátnym príslušníkom opustiť krajinu uprostred rastúcich obáv o bezpečnosť.

Podľa AP tieto kroky poukazujú na ohromujúcu rýchlosť hnutia Taliban pri ovládnutí veľkej časti krajiny vrátane štvrtkového dobytia mesta Kandahár. Ide o druhé najväčšie mesto v krajine a kolísku Talibanu.

Krátko predtým obsadil aj tretie najväčšie mesto v krajine – Herát. Obsadil už dvanásť provinčných metropol z celkových 34, a to v priebehu týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet