Na hlavný obsah

Nemecko vyzvalo svojich občanov v Afganistane, aby urýchlene opustili krajinu

V prípade zhoršenia situácie s Talibanom, to môže byť náročné.

Nemecko vyzvalo svojich občanov v Afganistane, aby urýchlene opustili krajinu
Vlajka Talibanu veje na hlavnom námestí v meste Kundúz na severe Afganistanu v nedeľu 8. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Nemecko vyzvalo vo štvrtok (12. 8.) všetkých svojich občanov, aby urýchlene odcestovali z Afganistanu vzhľadom na razantné dobyvačné ťaženie islamistického hnutia Taliban v krajine.

Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké veľvyslanectvo v afganskej metropole Kábul a ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne.

Dôsledkom výrazného zhoršenia bezpečnostnej situácie na celom území krajiny vrátane Kábulu veľvyslanectvo odporučilo nemeckým občanom, aby v najbližšom možnom termíne odcestovali pravidelnou leteckou linkou z Afganistanu.

Veľvyslanectvo Nemecka v Kábule dôrazne upozornilo, že následkom ohraničených možností práce a obmedzených kapacít neexistujú garancie, že v prípade ďalšieho zhoršenia situácie, ktorá môže viesť aj k zastaveniu komerčnej leteckej dopravy, dokáže ambasáda poskytnúť konzulárnu starostlivosť.

Varovanie pred cestovaním do Afganistanu platí už dlhší čas, pripomenula agentúra DPA.

Na čo najrýchlejšie opustenie krajiny vyzvali svojich občanov v uplynulých týždňoch aj Spojené štáty, Británia i ďalšie krajiny. Francúzsko či India uskutočnili aj repatriačné lety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet