Na hlavný obsah

Počet infikovaných v Japonsku závratne rastie, stúpajú aj hospitalizácie

V krajine sa obávajú kolapsu zdravotníctva.

Počet infikovaných v Japonsku závratne rastie, stúpajú aj hospitalizácie
Na snímke ľudia s rúškami v Tokiu. Foto: TASR/AP

Denný počet novoinfikovaných koronavírusom v piatok (13. 8.) v Japonsku prvýkrát prekročil hranicu 20 000. Rekordný nárast krajina zaznamenala už tretí deň po sebe, informovala tlačová agentúra Kjódó.

Stúpa aj počet pacientov s vážnymi príznakmi, čo vyvoláva obavy z možného zrútenia japonského zdravotného systému.

Pre rýchlo sa šíriaci vírus, ktorý nejaví známky útlmu, mieni japonský premiér Jošihide Suga budúci týždeň prerokovať s ministrami rozšírenie núdzového stavu mimo Tokia a ďalšie prefektúry, kde už je v platnosti.

Premiér zároveň vyzval obyvateľov, aby počas letných dovoleniek a prázdnin nikam necestovali. „Domnievam sa, že zdravotný systém v Tokiu je v úzkych. Za týchto okolností je najväčšou zodpovednosťou vlády chrániť životy ľudí,“ povedal Suga.

Opätovný lockdown?

Počty pacientov s vážnym priebehom covidu sa v celom Japonsku rýchlo zvyšujú od polovice júla. Tieto prípady rastú medzi vekovou skupinou nad 40 a 50 rokov, ale pribúda tiež mladších ľudí s vážnymi príznakmi.

Národný zväz japonských guvernérov vydal vyhlásenie, v ktorom označil súčasné opatrenia centrálnej vlády za „neefektívne“. Vyzval na zavedenie prísnejších opatrení, ako je prísny lockdown, aby prinútil obyvateľov podriadiť sa pravidlám.

Japonsko v súčasnosti zaočkuje zhruba milión ľudí denne, ale očkovanie sa tu začalo o niekoľko mesiacov neskôr ako v Spojenom kráľovstve a ďalších krajinách. Úplné zaočkovaných je zatiaľ asi 36 percent zo 126 miliónov obyvateľov Japonska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet