Na hlavný obsah

Taliban sa vráti k zákazu hudby v Afganistane

Povolené budú iba náboženské spevy.

Taliban sa vráti k zákazu hudby v Afganistane
Na snímke hovorca Talibanu Zabíulláh Mudžáhid . Foto: TASR/AP

Hnutie Taliban znovu zakáže v Afganistane hudbu, pretože ju považuje za neislamskú. Bude sa ale snažiť ľudí skôr presvedčiť, aby zákaz dodržiavali, než ich k tomu donútiť. Uviedol to hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v stredajšom (26. 8.) rozhovore s americkým denníkom The New York Times.

Znamená to návrat k jednému z prísnych nariadení, ktoré platili za vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001.

Hnutie Taliban sa po návrate k moci snaží vystupovať umiernenejšie. Hovorca vo svojom prvom rozhovore so zahraničnými médiami zdôraznil, že sa Taliban za uplynulé roky zmenil. „Chceme pracovať na budúcnosti a zabudnúť, čo sa stalo v minulosti,“ povedal.

Iba náboženské spevy

Za predchádzajúcej vlády Talibanu v 90-tych rokoch boli v Afganistane zakázané všetky hudobné formy s výnimkou náboženských spevov, pretože by podľa lídrov hnutia mohli vyvolávať v ľuďoch nečisté myšlienky.

Rozhlasové a televízne stanice v posledných dňoch prestali v Afganistane hudbu s výnimkou islamských spevov vysielať. Zatiaľ ale nebolo jasné, či sa tak stalo z nariadenia Talibanu, alebo išlo o autocenzúru, ktorá mala zabrániť konfliktom s povstalcami.

Ženy vraj nechcú nútiť zostať doma

Mnoho prísnych pravidiel za minulého režimu Talibanu sa týkalo žien, ktoré nesmeli opúšťať domov bez sprievodu mužského príbuzného, nesmeli sa vzdelávať a vykonávať väčšinu zamestnania.

Mudžáhid už skôr v tomto týždni vyzval afganské ženy, aby zatiaľ radšej zostali doma, pretože talibanskí bojovníci neboli vycvičení, aby ich rešpektovali.

Podľa stredajšieho vyjadrenia Mudžáhida sú ale obavy, že by Taliban nútil ženy v budúcnosti zotrvať doma, neopodstatnené. „Ak pôjdu do školy, do kancelárie, na univerzitu alebo do nemocnice, nebudú sprievod mužského opatrovníka potrebovať,“ uviedol hovorca.

Sprievod mužského poručníka bude podľa neho potrebný, len keď ženy pôjdu na cestu trvajúcu tri dni a viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet