Na hlavný obsah

Z Afganistanu odletelo už okolo 8 000 ľudí, evakuačné lety pokračujú

Situácia na letisku je komplikovaná.

Z Afganistanu odletelo už okolo 8 000 ľudí, evakuačné lety pokračujú
Na snímke je americké evakuačné lietadlo, ktoré prepravuje ľudí z Kábulu. Popri ňom bežia desiatky Afgáncov snažiaci dostať sa na palubu. Foto: SITA/AP

Evakuačné lety z metropoly Afganistanu Kábulu, ktorý obsadilo islamistické hnutie Taliban v nedeľu (15. 8.), prepravili z krajiny už okolo 8 000 ľudí. Informovala o tom vo štvrtok (19. 8.) agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného príslušníka bezpečnostných zložiek.

Na letisku už podľa svedkov nepanuje taký chaos ako na začiatku týždňa. Pre množstvo ľudí, ktorí majú nárok opustiť krajinu, je však teraz problém sa na letisko vôbec dostať.

O zložitej situácii vypovedá fakt, že vyslané lietadlá musia z Kábulu často odletieť poloprázdne, pretože sa ľudia nemôžu na letisko dostať. Rumunsko vo štvrtok napríklad oznámilo, že v stredu (18. 8.) jeho lietadlo C-130 Hercules do Islamabadu dopravilo jediného človeka.

„Veľmi ťažké bezpečnostné podmienky v Kábule znamenali, že sa nepodarilo na letisko dostať ďalšie skupiny rumunských občanov,“ uviedlo ministerstvo zahraničia.

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu povedal, že Spojené štáty sú teraz schopné vypraviť z Kábulu počas 24 hodín asi dvadsiatku letov so strojmi Boeing C-17, do ktorých sa zmestí zhruba stovka ľudí. „Je jasné, že sa ani neblížime k tomu, kam by sme sa ohľadom počtu evakuovaných chceli dostať,“ oznámil.

Po kritike lietajú plnšie

Nemecko doteraz z Afganistanu evakuovalo do uzbeckého hlavného mesta Taškent vyše 900 ľudí, oznámilo nemecké ministerstvo obrany. Medzitým z Taškentu do západonemeckého Frankfurtu nad Mohanom v noci na štvrtok prileteli dve dopravné lietadlá s asi 500 evakuovanými.

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas naďalej čelí kritike, že sťahovanie Afgancov pracujúcich v nemeckých službách podcenil. Podpredseda liberálov (FDP) Wolfgang Kubicki považuje za isté, že po septembrových voľbách bude Afganistan predmetom parlamentného vyšetrovania.

Nemecká armáda maximálne využíva priestor vo vojenských lietadlách Airbus A400M, ktoré sú pilierom evakuačných letov medzi Kábulom a Taškentom.

Po prvom kritizovanom lete so siedmimi ľuďmi teraz cestuje na palubách viac ľudí ako je v stroji sedačiek. Armáda má lietadlá vybavené 114 sedačkami, evakuovaní tak sedia aj na podlahe. Ráno pristál v Taškente nemecký Airbus A400M s 211 ľuďmi.

Ministerstvo obrany uvádza, že doteraz nemeckí vojaci podnikli sedem letov, pri ktorých dopravili do Taškentu 901 ľudí. Medzi evakuovanými sú občania 17 krajín.

Prvé lietadlo v Španielsku

Lietadlo španielskej armády s prvou skupinou osôb evakuovaných z Afganistanu vo štvrtok pristálo na leteckej základni Torrejón de Ardoz neďaleko Madridu. Informovala o tom agentúra EFE.

Na palube stroja sa nachádzalo 53 ľudí – päť Španielov a 48 Afgancov. Títo Afganci sú prevažne osoby, ktoré so Španielskom spolupracovali, a ich rodinní príslušníci, píše EFE. Lietadlo do Španielska priletelo z Dubaja.

Ďalších 36 Afgancov do Španielska vo štvrtok prepravilo talianske lietadlo. Afganských žiadateľov o azyl dočasne umiestnia do tábora v priestoroch základne a neskôr ich prerozdelia do ďalších členských krajín EÚ, napísal na svojej webovej stránke denník El País.

Španielsko vyslalo v priebehu pondelka (16. 8.) a utorka (17. 8.) do Spojených Arabských Emirátov (SAE) dve lietadlá s cieľom evakuovať ľudí z Afganistanu, pripomína El País.

Česká evakuácia končí

Po treťom evakuačnom lete afganských spolupracovníkov s rodinami z Afganistanu Česko už ďalšie lety z Kábulu do ČR neplánuje. Oznámil to premiér Andrej Babiš.

„Zareagovali sme veľmi rýchlo a rozhodne, akcia sa nám podarila. Vojaci aj veľvyslanec (Jiří Baloun) predviedli skvelý výkon. Dokázali pri evakuácii niečo, čo si nikto z nás nevie predstaviť,“ povedal Babiš.

Evakuačné lety podľa českého ministra zahraničných vecí Jakuba Kulhánka prepravili do Česka 170 Afgancov.

„Previezli sme všetkých, ktorí boli na evakuáciu určení. Operácia je veľkým zázrakom. Z krajiny sa podarilo dostať ľudí aj napriek chaosu, ktorý v Afganistane panuje,“ povedal Kulhánek a dodal, že veľvyslanec Baloun od neho dostane medailu.

Jiří Baloun vyhlásil, že „Česká republika sa nemá za čo hanbiť. Vzali sme maximum ľudí vrátane miestnych spolupracovníkov,“ priblížil.

Český minister vnútra Jan Hamáček ešte spresnil, že „ak by sa ukázalo, že niekto na mieste zostal, využijeme pomoc spojencov,“ povedal Hamáček.

Podľa najnovších informácií sa dve afganské rodiny s väzbami na ČR, ktoré čakali na letisku v Kábule, dostali do amerického evakuačného lietadla.

Rusi nemajú naponáhlo

Naopak, Rusko neuvažuje o tom, že by evakuovalo zamestnancov svojho veľvyslanectva alebo ruských občanov. Vo štvrtok to oznámila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje agentúra RIA Novosti.

Rusko však nebude brániť odchodu tých ruských občanov, ktorí si z Afganistanu želajú odísť, a preto rezort diplomacie organizuje niekoľko charterových letov, ktoré jeho občania budú môcť využiť na odchod z krajiny.

 „Talibovia sa aktívne usilujú o nastolenie poriadku, demonštrujú svoje naladenie na dialóg s vplyvnými afganskými politikmi o budúcom štátnom usporiadaní a sú pripravení, ako sami povedali, brať do úvahy aj záujmy občanov vrátane práv žien a mnohých iných aspektov, ktoré vnímame ako aktuálne,“ uviedla Zacharovová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet