Na hlavný obsah

Najhoršie je pred nami. Lengvarský predstavil prognózu vývoja epidémie

Za október očakáva 450 až 550 úmrtí.

Najhoršie je pred nami. Lengvarský predstavil prognózu vývoja epidémie
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Tretia vlna pandémie koronavírusu na Slovensku naďalej silnie. Na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to v stredu (20. 10.) skonštatoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň prekročil tento týždeň hranicu 1 000. Ako priblížil minister, aktuálne sú nemocnice obsadené na 19 % svojich kapacít. „Ale aj tu vidíme veľké regionálne rozdiely. Kým v Prešove sú na 44 % maximálnej kapacity, v Nitre iba na siedmich,“ zdôraznil Lengvarský.

Dodal, že nemocnice aktuálne prijímajú v priemere 100 nových pacientov s covidom denne. „Z nich 82 % je nezaočkovaných,“ informoval minister.

Prognózy nie sú optimistické

Aj v ďalších dňoch očakávajú odborníci na čele so šéfom rezortu zdravotníctva stúpajúcu krivku vo všetkých ukazovateľoch.

„Do konca mesiaca október predpokladáme denne medzi 2 500 až 3 500 pozitívne testovaných osôb. Denné príjmy do nemocníc budú 150 až 250 pacientov. Počet hospitalizovaných odhadujeme na 1 200 až 1 600 ľudí. Počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii 120 až 170,“ uviedol Lengvarský.

„Denný priemer úmrtí bude medzi 23 až 32 osôb. Celkovo za október 450 až 550 ľudí,“ dodal s tým, že všetky epidemické ukazovatele aktuálne kopírujú predpoklady odborníkov.

Po Dušičkách sa očakáva výraznejší nárast

Väčšina nemocníc podľa ministra aktuálne poskytuje zdravotnú starostlivosť v normálnom režime. Tie, ktoré majú pacientov s covidom viac, môžu niektoré zákroky posunúť. „Urgentná starostlivosť platí v každej nemocnici,“ ubezpečil.

V období Dušičiek sa očakáva zvýšený pohyb obyvateľstva. „Nárast sa prejaví do niekoľkých dní,“ predikuje minister.

Ľudí vyzval, aby všetci necestovali v jeden deň, ale rozložili si presuny na celé sviatky. „A aby vykonali návštevu za prísnych opatrení a vrátili sa tak, aby neohrozili seba alebo okolie.“

Nad opatreniami z minulého roka ako lockdown alebo celoplošné testovanie sa podľa neho už neuvažuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko