Na hlavný obsah

Prezidentka sa stretla s kolegami z V4, zdôraznila právny rámec EÚ

Lídri diskutovali aj na tému migrácie.

Prezidentka sa stretla s kolegami z V4, zdôraznila právny rámec EÚ
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová a maďarský prezident János Áder počas stretnutia V4. Foto: RTVS

Politici by nemali spochybňovať právny rámec, na ktorom je Európska únia postavená. Prezidentka Zuzana Čaputová to povedala na pondelkovom (29. 11.) stretnutí prezidentov Vyšehradskej štvorky v Budapešti. Český prezident Miloš Zeman sa pre pozitívny test na koronavírus pripojil cez videohovor.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zuzana Čaputová už počas prvej návštevy Budapešti vo funkcii prezidentky pred dvomi rokmi nepriamo kritizovala vládu Viktora Orbána. Poukázala na odlišnosť s hodnotami Európskej únie.

„Myslím si, že viesť dialóg na akúkoľvek tému je absolútne legitímne, zároveň ale považujem za veľmi potrebné, aby sme nespochybňovali základné hodnoty a právne rámce, na ktorých je Európska únia postavená,“ povedala na tohtoročnom stretnutí.

Podľa maďarského prezidenta Jánosa Ádera je otázka právneho štátu v Poľsku a Maďarsku irelevantná. „Maďarsko, ani Poľsko nemusí nič ohľadom právneho štátu vysvetľovať. Žiaden problém tu totiž neexistuje,” uviedol.

Prezidenti diskutovali aj na tému migrácie, keďže Poľsko aktuálne čelí tlaku na hraniciach s Bieloruskom. Lídri krajine vyjadrili podporu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet