Na hlavný obsah

Slovenská dojčenská voda mieri vlakom do Číny

Prvým vlakom poslalo Slovensko 736 ton vody.

Slovenská dojčenská voda mieri vlakom do Číny
Na snímke fľaša dojčeneckej vody. Foto: RTVS

Historicky prvý vlak naložený výhradne slovenským tovarom mieri z Dunajskej Stredy do Číny. Na tamojší trh sa dostala slovenská dojčenská voda. Jedinečná je nielen samotná dodávka, ale aj ekologický spôsob dopravy. Ak sa osvedčí, tak sa využije na vývoz vo väčšej miere.

Prvých takmer 736 ton vody v štyridsiatich železničných vagónoch dorazí do čínskeho mesta Si-an za 25 dní. Cez Rusko prejde po železnici 10 000 kilometrov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Fľaše odchádzajú už pripravené na predaj s etiketami v čínštine. Vo vagónoch je namontované špeciálne GPS zariadenie, prostredníctvom ktorého môžu v Číne sledovať polohu, otrasy aj teplotu vody. Keďže počas takmer mesačnej cesty sa vystrieda rôzne počasie, voda je zakrytá špeciálnymi termo-fóliami.

„Na rozdiel od štandardnej alebo častejšie využívanej námornej dopravy prináša železničná preprava tri hlavné benefity – nižšie prepravné náklady, kratší prepravný čas a nižšiu uhlíkovú stopu,“ priblížil výkonný riaditeľ logistickej spoločnosti Ladislav Balogh.

Čína je čoraz dôležitejším obchodným partnerom pre Slovensko. Kým v roku 2010 Slovensko vyviezlo výrobky za jednu miliardu eur, v roku 2020 to bolo dvojnásobne viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko