Na hlavný obsah

Taliansko sprísňuje opatrenia v hromadnej doprave

Cestujúcich skontrolujú ešte pred nástupom do autobusu či vlaku.

Taliansko sprísňuje opatrenia v hromadnej doprave
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Taliansko sprísni niektoré pravidlá proti šíreniu koronavírusu, ktoré platia v hromadnej doprave. Železničná polícia napríklad získa právomoc zastaviť a nechať vyčistiť vlak, ak bude mať podozrenie, že niektorý z cestujúcich je nakazený. Informovala o tom agentúra ANSA.

Epidemiológovia sa obávajú, že v najbližších týždňoch strmo porastie počet prípadov infekcie. Reprodukčné číslo totiž vystúpilo na 1,42, čo ukazuje na výrazné posilnenie šírenia infekcie.

Podľa nových pravidiel, ktoré schválili ministerstvá zdravotníctva a dopravy, sa majú covidové certifikáty, ktoré sú v Taliansku povinné pri ceste na diaľkových spojoch, kontrolovať ešte pred nástupom do vlaku. Platiť to má hlavne pre stanice vo veľkých talianskych mestách.

Opatrenia sa dotknú aj taxikárov

Do spojov môžu len cestujúci, ktorí majú certifikát o očkovaní, nedávnom prekonaní choroby covid-19 či negatívnom teste na koronavírus. Taxíky budú môcť prevážať len dve osoby naraz. Nové pravidlá tiež umožnia postupnú obnovu kontroly lístkov v mestskej hromadnej doprave.

Podľa štatistík Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) je Taliansko teraz treťou krajinou Únie s najnižším výskytom koronavírusu. Združenie talianskych epidemiológov v pondelok (15. 11.) varovalo, že priaznivá situácia sa môže v najbližších týždňoch zmeniť.

Podľa zdravotníckych úradov sa počet nových prípadov nákazy v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zvýšil o 42 percent.

V nedeľu (14. 11.) Taliansko zaznamenalo 5 144 nových prípadov infekcie a 44 nových úmrtí v súvislosti s chorobou covid-19. V krajine, kde žije asi 60 miliónov ľudí, sa koronavírusom od začiatku epidémie nakazilo 4,87 miliónov ľudí a takmer 133 000 z nich v súvislosti s chorobou covid-19 zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet