Na hlavný obsah

Mjanmarský súd poslal zvrhnutú líderku Su Ťij na štyri roky do väzenia

Čelí ešte niekoľkým ďalším obvineniam.

Mjanmarský súd poslal zvrhnutú líderku Su Ťij na štyri roky do väzenia
Na archívnej snímke mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR

Mjanmarský súd poslal v pondelok (6. 12.) zvrhnutú líderku Aun Schan Su Ťij na štyri roky do väzenia za podnecovanie k násiliu a porušenie protipandemických opatrení.

Štyri roky väzenia dostal tiež zosadený prezident Win Myin, informovala agentúra Reuters. Padli tak prvé verdikty v procese s najvyššími predstaviteľmi mjanmarskej vlády, ktorú tento rok vo februári zvrhla armáda.

Národná liga za demokraciu (NLD) nositeľky Nobelovej ceny za mier, 76- ročnej Su Ťij, vyhrala s prevahou voľby v novembri minulého roka. Vojenský prevrat prišiel tesne predtým, ako mohla jej vláda začať druhý päťročný mandát. Vedenie armády odôvodnilo prevrat tým, že voľby boli zmanipulované.

O prvých rozsudkoch informovali činitelia súdu, ktorí si neželali byť menovaní z obavy, že ich vojenské úrady potrestajú. Procesy so Su Ťij a ďalšími predstaviteľmi vlády sú neprístupné pre médiá a divákov. Obhajcovia, ktorí boli predtým jediným zdrojom informácií o priebehu súdnych vypočutí, dostali v októbri od vojenských úradov zákaz zverejňovať akékoľvek správy.

Su Ťij čelí ešte niekoľkým ďalším obvineniam. Všetky sa považujú za snahu zdiskreditovať ju a zabrániť jej v ďalšej účasti vo voľbách, napísala agentúra AP. Ústava zakazuje komukoľvek, kto bol poslaný do väzenia, zastávať vysoký štátny úrad alebo sa stať poslancom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet