Na hlavný obsah

Mjanmarský súd odročil prvý verdikt nad zosadenou Su Ťij

Súhlasil s návrhom obhajoby.

Mjanmarský súd odročil prvý verdikt nad zosadenou Su Ťij
Na snímke zosadená mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Barmský súd v utorok (30. 11.) odročil vynesenie rozsudku v procese so zosadenou líderkou Do Aun Schan Su Ťij, informovali svetové agentúry.

Pôvodne mal oznámiť verdikt smerom k prvému z viacerých obvinení, ktorým vo vlasti čelí nositeľka Nobelovej ceny za mier. Tribunál odložil rozhodnutie, aby umožnil výpoveď ďalšieho svedka, napísala agentúra AP.

Súd súhlasil s návrhom obhajoby, aby umožnil lekárovi, ktorý sa predtým nemohol dostaviť do súdnej siene, vystúpiť so svojím svedectvom, uviedol podľa AP nemenovaný úradník. Ďalšie rokovanie je naplánované na 6. decembra. Zatiaľ nie je zrejmé, kedy by mohol padnúť verdikt.

Šesťdesiatsedemročná Su Ťij je teraz v domácom väzení a čelí okrem iného obvineniam z korupcie alebo nelegálneho dovozu vysielačiek. Odložený verdikt mal padnúť v prípade obvinenia z podnecovania k násiliu a porušenia protipandemických opatrení. Právnici političky všetky obvinenia odmietajú s tým, že sú politicky motivované.

Súdne procesy proti Su Ťij vo všeobecnosti považujú za vykonštruované s cieľom ju zdiskreditovať a zabrániť v kandidatúre v budúcich voľbách, poznamenala AP. Mjanmarská ústava totiž zakazuje odsúdeným zastávať vysoké funkcie alebo sa stať zákonodarcom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet