Na hlavný obsah

Na výpadky elektriny doplácajú aj pacienti v bojnickej nemocnici

Výpadky paralyzujú firmy, dochádza k nim v okrese Prievidza.

Na výpadky elektriny doplácajú aj pacienti v bojnickej nemocnici
Ilustračné foto. Foto: TASR

Pravidelné výpadky elektriny paralyzujú firmy a ničia aj citlivé zdravotnícke prístroje v nemocnici. Dochádza k nim minimálne raz za týždeň v okrese Prievidza. Škody tam počítajú v tisíckach eur. Firmy sú bezradné, energetici pracujú na zlepšení situácie.

Ak vypadne nakrátko elektrina v domácnosti, nie je to až taký problém. Vo firme, ktorá má stroje závislé od pravidelnej dodávky, to môže spôsobiť veľké škody.

„Väčšinou sa nám to do troch hodín podarí nahodiť do základného módu plus všetky stroje ponastavovať,“ konkretizoval pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Vladimír Táborský, procesný inžinier spoločnosti Brose v závode na výrobu automobilových komponentov.

Na výpadky doplácajú aj pacienti

Jeden takýto výpadok elektriny stojí firmu 15 000 eur. Na jej výpadky v bojnickej nemocnici doplácajú aj pacienti . Podľa riaditeľa Petra Glatza pri poruchách dodávky prúdu sa kazia drahé prístroje a v takom prípade musia zrušiť plánované vyšetrenia.

„To znamená, že v celom našom regióne, čo je spádová oblasť asi 250 tisíc ľudí, CT je vyradené na 6 – 12 hodín,“ hovorí.

Firmy limituje legislatíva

Hovorca Stredoslovenskej distribučnej spoločnosti Miroslav Gejdoš uviedol, že už urobili niekoľko mimoriadnych inšpekcií na elektrických vedeniach v regióne. Odhalené nedostatky odstránili, do dvoch týždňov by mali ukončiť aj opravu rozvodne.

„Musíme využívať rôzne alternatívne prepojenia, aby sme zásobovali odberateľov a je to pre nás komplikácia a v niektorých prípadoch nám vyúsťuje aj do výpadkov elektriny,“ vysvetľuje.

Firmy nechcú byť závislé od centrálnej dodávky elektriny a niektoré preto zvažovali výrobu cez solárne články. Potrebujú aspoň 3 megawatty, obmedzuje ich legislatíva.

„Zákon hovorí, že môžeme za jedno odberné miesto maximálne inštalovať pol megawatt, čo je nič,“ hovorí Axel Mallener, manažér Brose Prievidza.

Ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh, ktorý by nelimitoval lokálne zdroje len do výšky pol megawattu. Je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko