Na hlavný obsah

Mama je pre dieťa absolútnou hodnotou, hovorieval. Pediater Josef Švejcar zomrel pred 25 rokmi

Zaslúžil sa o rozvoj pediatrie v Československu.

Mama je pre dieťa absolútnou hodnotou, hovorieval. Pediater Josef Švejcar zomrel pred 25 rokmi
MUDr. Josef Švejcar, DrSc, český pediater - za pracovným stolom. Foto: ČTK/Michal Doležal

Najznámejší český pediater, autor publikácie Starostlivosť o dieťa a uznávaný odborník na zdravie detí, Josef Švejcar, zomrel 30. januára 1997 vo veku 99 rokov v Prahe. V českej metropole sa narodil 20. mája 1907. Uvedená publikácia sa stala v ďalších vydaniach pomocníkom niekoľkých generácií rodičov v celom Československu.

Jeho lekársky, vedecký i životný záujem obsiahol takmer všetky odbory detského lekárstva. V medicíne bol však mimoriadne všestranný. Venoval sa aj alergiám, imunológii, infekciám a chronickým ochoreniam, detskej biológii a jej súvislosti s matkou. Podľa Švejcara je práve osoba matky pre dieťa absolútnou hodnotou.

Okrem rodného Česka pracoval aj na Slovensku. Jeho pôsobenie v Bratislave pomohlo dospieť mnohým slovenským deťom. Zaslúžil sa tu o vybudovanie šiestich detských kliník, detských ozdravovní, ústavu pre liečbu tuberkulózy detí a moderného pavilónu pre dojčatá.

Lekárstvo vyštudoval v Bratislave

Švejcar študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave, titul získal v roku 1921. Už počas štúdií pracoval ako pomocná vedecká sila. Po promócii až do 30. rokov 20. storočia bol klinickým asistentom na detskej klinike v Bratislave.

V metropole Slovenska habilitoval z detského lekárstva na docenta. V roku 1930 prešiel s profesorom Jiřím Brdlíkom na 1. detskú kliniku Univerzity Karlovej v Prahe. Spolu sú autormi učebnice Stručná terapia detských chorôb pre lekárov a medikov.

V roku 1932 sa stal profesorom. Počas nacistickej okupácie bývalého Československa ho zbavili vedenia kliniky. V tom období sa venoval založeniu školy, na ktorej vyučoval sociálne pracovníčky, pôrodné asistentky, detské asistentky a liečebný telocvik.

Po oslobodení v roku 1945 prebudoval 1. detskú kliniku Univerzity Karlovej v Prahe na moderný ústav. V roku 1967 prešiel na ním vybudovanú pediatrickú katedru Ústavu pre doškoľovanie lekárov a farmaceutov v Prahe, kde pracoval až do odchodu na dôchodok.

Vážili si ho aj v zahraničí

Profesor Švejcar bol autorom alebo spoluautorom 320 publikácií, vydaných nielen u nás, ale i v mnohých krajinách sveta. Poctili ho čestným členstvom v najvýznamnejších vedeckých spoločnostiach, medzi ktoré patrí aj American Academy of Pediatrics (Americká pediatrická akadémia), okrem toho získal viacero čestných doktorátov a Cenu Jana Evangelisty Purkyně.

Na sklonku života sa objavil v dokumente s názvom Času je málo a voda stúpa (1997), ktorý zostavil Ivo Brachtl z rozhovorov hudobníka a filmára Dezidera Ursínyho s rôznymi osobnosťami na témy dôstojnosti, trestu smrti, svedomia, eutanázie, slobody, interrupcií, utrpenia, samovraždy, smrti a lásky.

Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za mimoriadne zásluhy o slovenskú pediatriu a šírenie dobrého mena Slovenska in memoriam udelil vtedajší prezident SR Michal Kováč profesorovi Josefovi Švejcarovi v septembri 1997.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko