Na hlavný obsah

Hudba Nirvany sa stala symbolom. Kurt Cobain by mal 55 rokov

Stal sa "hovorcom" generácie X, nezvládol drogy a vnútorných démonov.

Hudba Nirvany sa stala symbolom. Kurt Cobain by mal 55 rokov
Na archívnej snímke americký rockový spevák Kurt Cobain. Foto: ČTK/ImageStock

V nedeľu 20. februára 2022 by oslávil 55 rokov americký hudobník, frontman legendárnej skupiny Nirvana, Kurt Cobain. Zomrel 5. apríla 1994.

Nirvana sa v 90. rokoch minulého storočia stala symbolom nového štýlu „grunge“, kombinujúceho heavy metal s punkom. Kapelu založili v roku 1987 Cobain spoločne s basgitaristom Kristom Novoselicom. Neskôr sa k nim pridal bubeník Dave Grohl a gitarista Pat Smear.

Drsná hudba s dominujúcou gitarou dobyla na prelome 80. a 90. rokov hitparády po celom svete a oblečenie skupiny zo Seattlu, kockované bundy, flanelové košele i charakteristická briadka, sa stali módnou uniformou mladých.

Debutový  album s názvom Bleach vydali v júni 1989. V septembri 1991 vyšiel druhý štúdiový album Nevermind. Ten získal celosvetový úspech, jeho predaj prevýšil sumu 10 miliónov nosičov a patrí medzi legendárne albumy deväťdesiatych rokov.

V septembri 1993 vydala Nirvana tretí štúdiový album In Utero. Úspešný bol aj live album MTV Unplugged In New York, ktorý vyšiel v novembri 1994, pol roka po smrti Kurta Cobaina.

V piesňach Kurt spieval Kurt o trýznivej samote, násilí a bezvýchodiskovosti, o spodných prúdoch modernej civilizácie, o nenávisti k sebe samému. Svojim zastretým hlasom tak jasne vyjadroval pocit príslušníkov celej svojej neistej a frustrovanej „generácie X“ – na nemalé zdesenie ich rodičov.

Symbolom, hlavným hovorcom a idolom svojej generácie sa stal vlastne proti svojej vôli. Hudbu miloval, hystériu davov pri koncertoch však prinajmenšom nechápal a deptalo ho, keď fanúšikovia nerozumeli, čo chce svojou tvorbou oznámiť. Navyše, úprimne neznášal komerčné šialenstvo a prenasledovanie bulvárom.

Úspešný muzikant Cobain ale márne hľadal liek na svojich vnútorných démonov. Nenašiel ho v heroíne, ani v manželstve so speváčkou Courtney Love, s ktorou mal dcéru Frances Bean.

Drogová závislosť sa, naopak, prejavila na jeho psychickom stave a v marci 1994 prestala Nirvana existovať, pretože Kurt prestal chodiť na skúšky. Jeho mŕtve telo našli vo vidieckom sídle blízko Seattlu 8. apríla 1994. Zomrel tragicky vo veku 27 rokov, keď sa strelil brokovnicou do hlavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet