Na hlavný obsah

Izrael obmedzuje povinnosť predkladať tzv. zelené pasy napriek tomu, že počet ťažko chorých stúpa

Krajina už má vrchol omikronovej vlny za sebou.

Izrael obmedzuje povinnosť predkladať tzv. zelené pasy napriek tomu, že počet ťažko chorých stúpa
Ľudia v Tel Avive čakajú na testovanie na koronavírus. Foto: TASR

Izrael od pondelka (7. 2.) ruší povinnosť preukazovať sa v prevádzkach a na väčšine verejných podujatí tzv. zeleným pasom, aj napriek rekordným počtom pacientov s ťažkým priebehom ochorenia v dôsledku vlny koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom agentúra DPA.

Zeleným pasom – špeciálnym certifikátom pre zaočkovaných a zotavených – sa obyvatelia Izraela budú musieť preukázať už len na veľkých podujatiach, ako sú napríklad oslavy a svadby.

Návšteva reštaurácie, kina či hotelov bude odteraz možná už aj bez zeleného pasu, či bez negatívneho testu na koronavírus. Nezaočkované osoby sa nebudú musieť v prípade vycestovania z krajiny preukázať negatívnym testom.

Počet pacientov s koronavírusom s ťažkým priebehom ochorenia  počas uplynulého víkendu v Izraeli prvýkrát od začiatku pandémie prekročil 1 200, píše DPA. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva v nedeľu (6. 2.) uviedlo, že ťažko chorých pacientov s covidom je 1 255.

Izrael však dosiahol vrchol omikronovej vlny už pred dvoma týždňami, pripomína DPA. V tejto krajine s 9,4 milióna obyvateľmi v nedeľu (6. 2.) hlásili už len 33 394 nových infekcií. Predtým v Izraeli zaznamenali dni s viac ako 85 000 novými prípadmi nákazy, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet