Na hlavný obsah

Lavrov odmietol vyhrážky a ultimáta počas stretnutia s Trussovou

Rusko uprednostňuje diplomatické riešenie.

Lavrov odmietol vyhrážky a ultimáta počas stretnutia s Trussovou
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Foto: TASR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok (10. 2.) vyhlásil, že vyhrážky Západu smerom k Moskve neprinesú zmiernenie napätia súvisiaceho s Ukrajinou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Ideologický prístup, ultimáta, vyhrážky… to je cesta, ktorá nikam nevedie,“ povedal Lavrov na začiatku rozhovorov s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou v Moskve.

Lavrov obvinil diplomatov v európskych hlavných mestách a vo Washingtone z čoraz väčšieho využívania vyhrážok a ultimát proti Rusku a vyhlásil, že tento prístup je nediplomatický.

Lavrov opísal svoje stretnutie s Trussovou – teda prvú návštevu britského ministra zahraničných vecí v Rusku od roku 2017 – za „bezprecedentné“. Povedal, že ak chce Británia zlepšiť vzťahy s Moskvou, „my budeme, samozrejme, konať recipročne“. Dodal, že dvojstranné vzťahy sú „na najnižšom bode za posledné roky“.

Trussová v úvode stretnutia s Lavrovom povedala, že Británia „nemôže ignorovať“ zhromažďovanie vojakov na hraniciach Ukrajiny ani „pokusy podkopať ukrajinskú suverenitu“.

„Agresia zo strany ruskej vlády a pokusy o premenu minulosti vážne podkopávajú medzinárodné postavenie Ruska. Tieto činy majú v skutočnosti za následok posilnenie odhodlania NATO a odklon ukrajinského ľudu od Ruska,“ povedala Trussová.

„Je aj iná cesta, diplomatická cesta, ktorá sa vyhne konfliktu a krviprelievaniu,“ vyhlásila. „Som tu, aby som vyzvala Rusko, nech sa vydá po tejto ceste,“ doplnila šéfka britskej diplomacie.

Lavrov: Rusko nemá v pláne zaútočiť na Ukrajinu

Trussovú vraj Lavrov ubezpečil, že Rusko nemá v úmysle zaútočiť na Ukrajinu. Po slovách však podľa nej ešte musia nasledovať činy, poznamenala Britka.

„Nevidím žiadny iný dôvod, prečo by malo byť na ukrajinských hraniciach rozmiestnených 100 000 vojakov, okrem toho, že ohrozujú Ukrajinu. Ak to Rusko myslí s diplomaciou vážne, musí týchto vojakov presunúť a upustiť od vyhrážania,“ dodala.

Lavrov britskú požiadavku na stiahnutie vojsk označil za „poľutovaniahodnú“. Ktorákoľvek suverénna vláda na svete má podľa neho právo organizovať si vojenské cvičenia v rozsahu a dĺžke, aké uzná za vhodné. Ruské vojská sa po ukončení cvičenia, rovnako ako vždy, vrátia na svoju základňu, dodal Lavrov.

Stretnutie v Moskve sa koná pred ďalšou schôdzkou – medzi britským ministrom obrany Benom Wallaceom a jeho ruským náprotivkom Sergejom Šojguom v Moskve v piatok (11. 2.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet