Na hlavný obsah

Český a uhorský kráľ a cisár Svätej rímskej ríše Matej II. Habsburský sa narodil pred 445 rokmi

Za uhorského kráľa ho korunovali v Bratislave.

Český a uhorský kráľ a cisár Svätej rímskej ríše Matej II. Habsburský sa narodil pred 445 rokmi – 24. februára 1557. Rímskym cisárom sa stal v roku 1612. Bol synom cisára Maximilána II. Habsburského a Márie Španielskej.

Matej bol tretím synom Maximiliána II. Zo začiatku sa uvažovalo o jeho cirkevnej kariére. Jeho otec mu po svojej smrti neodkázal takmer nič, to sa však ambicióznemu Matejovi so silnou politickou ctižiadostivosťou nepáčilo. Život bez významných funkcií ho nenapĺňal, píše životopisný portál britannica.com.

Vymenovali ho za vojenského veliteľa

Nakoniec ho jeho brat cisár Rudolf II. v roku 1593 vymenoval za miestodržiteľa v Hornom a Dolnom Rakúsku. V rovnakom roku vypukla takzvaná pätnásťročná vojna proti Turkom, Mateja následne vymenovali za najvyššieho vojenského veliteľa.

Matej bol síce zdvorilý a venoval sa umeniu, ale vo funkcii vojenského veliteľa zaznamenal aj viacero neúspechov. Kvôli prebiehajúcej rekatolizácii sa ľudia začali búriť. Využil to Štefan Bočkaj, ktorý sa spojil s Turkami a vpadol na Moravu a do Rakúska. Tak sa v roku 1604 začalo prvé protihabsburské povstanie.

Vďaka tomuto sa ríša ocitla vo vážnom ohrození. Cisár Rudolf II. bol čoraz nevyrovnanejší a neschopnejší a nepodnikol nič, aby zachránil Habsburské impérium.

Nakoniec bol donútený vymenovať Mateja za splnomocnenca v Uhorsku. V roku 1606 sa mu podarilo podpísať so Štefanom Bočkajom mier a vyjednal  aj mierovú zmluvu s Turkami.

Korunovali ho v Bratislave

Matejovi sa podarilo ukončiť uhorskú rebéliu tak, že udelil šľachte náboženskú slobodu a určitú mieru politickej autonómie. Keď v roku 1608 vystúpil proti svojmu bratovi – cisárovi, utrpel Rudolf II. veľkú ranu a Matej tak získal uhorskú korunu a stal sa Matejom II.

V bratislavskom Dóme sv. Martina 19. novembra 1608 Mateja korunovali za uhorského kráľa. V roku 1611 sa stal aj českým kráľom. Po Rudolfovej smrti bol v roku 1612 korunovaný za rímskonemeckého cisára.

Matejovou manželkou bola jeho, o 30 rokov mladšia, sesternica Anna, nemali však spolu žiadne deti. Za svojho nástupcu teda určil svojho synovca Ferdinanda, vojvodu Štajerska, Korutánska a Kranska, ktorý bol aj veľkým zástancom katolíckeho náboženstva.

Aj koniec Matejovej vlády bol poznačený náboženskými spormi, ktoré vyvrcholili tridsaťročnou vojnou. V roku 1616 vypuklo druhé protihabsburské povstanie, jeho ukončenia sa už Matej II. Habsburský nedožil, zomrel 20. marca 1619 vo Viedni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet