Na hlavný obsah

Objaviteľ červených krviniek Jan Swammerdam sa narodil pred 385 rokmi

Koniec jeho života bol poznačený chudobou a depresiami.

Objaviteľ červených krviniek Jan Swammerdam sa narodil pred 385 rokmi
Na kombosnímke prírodovedec Jan Swammerdam a jeho najvýznamnejší objav - červené krvinky. Foto: wikimedia commons

Holandský prírodovedec a lekár Jan Swammerdam sa narodil pred 385 rokmi. V roku 1658 ako prvý pozoroval a opísal červené krvinky.

Swammerdam sa narodil 12. 2. 1637 a štúdium medicíny ukončil v roku 1667. Nikdy však nepracoval ako lekár, namiesto toho sa venoval mikroskopickým výskumom, píše životopisný portál britannica.com.

Zaujímal sa aj o hmyz

Zaujímal sa aj o hmyz a detailne opísal a ilustroval anatómiu mnohých druhov. Jeho pozorovania ho priviedli k rozdeleniu hmyzu do štyroch hlavných skupín. Tri z týchto skupín boli viac-menej zachované aj v modernej klasifikácii.

Počas obdobia, ktoré venoval vyčerpávajúcemu entomologickému výskumu (1667 – 73), dokončil knihu s názvom Všeobecná história hmyzu, ktorá bola v tom čase považovaná za jednu z najlepších zbierok mikroskopických pozorovaní.

Swammerdam ako prvý dokázal, že vajíčko, larva, kukla aj imágo sú rôzne fázy vývoja jediného hmyzieho jedinca. Tým okrem iného vyvrátil Aristotelovu hypotézu o samooplodnení.

Koniec jeho života bol poznačený chudobou a depresiami

Pri štúdiu anatómie dospelej žaby objavil chlopne v lymfatických cievach, ktoré sú teraz známe ako Swammerdamské chlopne.

Jeho dômyselné experimenty ukázali, že svaly počas kontrakcie menia svoj tvar, ale nie veľkosť. Preukázal tiež, že pohyb svalov vzniká dráždením nervov, nie prenosom „animálneho ducha“, ako tvrdil francúzsky filozof René Descartes.

Po tom, čo ho jeho otec odmietol naďalej finančne podporovať, Swammerdam žil v extrémnej chudobe. V posledných rokoch svojho života trpel depresiou.

Jan Swammerdam zomrel na maláriu 15. 2. 1680 (uvádza sa aj dátum 17. 2. 1680). Mal vtedy 43 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet