Na hlavný obsah

EÚ predstavila štvrtý balík sankcií proti Rusku, zakáže vývoz luxusného tovaru

Obmedzí sa aj používanie kryptomien.

EÚ predstavila štvrtý balík sankcií proti Rusku, zakáže vývoz luxusného tovaru
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska únia v sobotu (12. 3.) uvalí ďalšie sankcie na Moskvu kvôli ruskej agresii na Ukrajine. Členské štáty pozastavia Rusku doložku najvyšších výhod a obmedzia používanie kryptomien, aby ich prostredníctvom ruský štát a elity neobchádzali sankcie.

Zakážu tiež vývoz luxusného tovaru do Ruska a dovoz výrobkov zo železa a ocele, oznámila v piatok (11. 3.) predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Nové opatrenia predstavujú štvrtý balík sankcií proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu, koordinovaný so Spojenými štátmi a ďalšími spojencami zo skupiny G7.

„Zajtra (v sobotu) prijmeme štvrtý balík opatrení na ďalšiu izoláciu Ruska a odčerpanie zdrojov, ktoré využíva na financovanie tejto barbarskej vojny,“ vyhlásila von der Leyenová.

Unijný blok spoločne s ďalšími západnými spojencami, ako sú Spojené štáty, zruší Rusku klauzulu najvyšších výhod. Tento krok Západu otvorí cestu k uvaleniu ciel na širokú škálu ruského tovaru a môže Rusko postaviť na úroveň Severnej Kórei alebo Iránu.

Ako prvá dvadsaťsedmička zakáže dovoz výrobkov z ocele a železa a vývoz luxusného tovaru do Ruska, čo je krok, ktorý má zasiahnuť predovšetkým ruské elity.

Rusku budú tiež pozastavené členské práva v popredných multilaterálnych inštitúciách, ako sú Medzinárodný menový fond (MMF) a Svetová banka. „Rusko nemôže hrubo porušovať medzinárodné právo a zároveň očakávať, že bude ťažiť z výhod plynúcich z členstva v medzinárodnom hospodárskom poriadku,“ uviedla von der Leyenová.

Spojenci zo skupiny G7 sa budú na budúci týždeň snažiť koordinovať postup proti Putinovým spojencom a usilovať sa o to, aby Rusko a jeho elity nemohli využívať kryptomeny na obchádzanie sankcií.

Európsky blok tiež zakáže nové európske investície do ruského energetického sektora. „Tento zákaz sa bude vzťahovať na všetky investície, transfery technológií, finančné služby atď. v oblasti prieskumu a ťažby energie, a bude tak mať veľký dopad na (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ uviedla šéfka EK.

Podľa štatistického úradu Eurostat predstavoval dovoz tovaru z Ruska v roku 2019 celkovo 145 miliárd eur, z toho 101 miliárd eur pripadlo na ropu a plyn.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet