Na hlavný obsah

EÚ zjednodušuje pomoc utečencom z Ukrajiny

Plánuje prepojiť národné databázy tých registrovaných.

EÚ zjednodušuje pomoc utečencom z Ukrajiny
Ukrajinskí utečenci na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka. Foto: TASR/AP

To, na čom sa krajiny Únie nedávno dohodli na vysokej úrovni, sa v pondelok (28. 3.) ministri vnútra spolu s eurokomisiou snažili pretaviť do praxe rýchlo a jednoducho. Riešením by mohlo byť prepojenie databáz registrovaných ľudí, či lepšia spolupráca pri umiestňovaní utečencov.

Podľa Európskej komisie a viacerých členských štátov treba aktívnejšie rozdeľovať utečencov v rámci celej Únie a ich prijímaním prejaviť krajinám v prvej línii viac solidarity.

„A rovnako treba podnietiť utečencov, aby opustili Poľsko a presunuli sa do iných členských krajín. V opačnom prípade bude situácia neudržateľná,“ uviedla eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Termín kvóty, však v súvislosti s ukrajinskými utečencami Brusel aj členské krajiny odmietajú. Eurokomisia tvrdí, že treba zlepšiť koordináciu. Navrhuje preto 10-bodový plán, ktorého súčasťou má byť aj prepojenie národných databáz zaregistrovaných utečencov.

Európska únia tak získa prehľad o tom, v ktorej krajine sa utečenec z Ukrajiny nachádza. Komisia verí, že vďaka tomu sa zlepší ochrana utečencov a zabráni sa obchodovaniu s ľuďmi.

„Spolupracujeme s Europolom dennodenne. Zatiaľ na Slovensku bolo 15 podozrení z takýchto prípadov, ale nepotvrdil sa ani jeden. Ale, samozrejme, spolupracujeme aj s ostatnými agentúrami,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet