Na hlavný obsah

Pre mariupolské dvojičky sa z bežného rána stal boj o prežitie

Z ostreľovaného mesta sa im napokon podarilo ujsť.

Pre mariupolské dvojičky sa z bežného rána stal boj o prežitie
Zničená budova univerzity v ukrajinskom Mariupole. Foto: TASR/AP

Mesto Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré má 400 000 obyvateľov, takmer úplne zrovnali so zemou. Ruským jednotkám sa darí postupovať hlbšie do mesta. Obliehajú ho od začiatku marca.

Denne opustí Mariupol asi 3 000 ľudí. Do bezpečia sa snažia dostať osobnými autami. Z obkľúčenia sa podarilo ujsť aj dvojičkám Hanne a Anastasii. O útek sa pokúsili niekoľkokrát, no zastavilo ich ostreľovanie.

„Zobudila som sa skoro ráno. Počula som obrovský výbuch. Išla som za mamou a opýtala som sa jej: ‚Mami, počula si to?‘ Mama odpovedala: ‚Áno, ale nebojte sa.‘ Už sme si zvykli na výbuchy. Potom som skontrolovala správy a povedala: ‚Mami, Putin zaútočil na Mariupol.‘ Až potom sme si uvedomili, že je to skutočná vojna,“ povedal Hanna Hrečkinová, utečenka z Mariupola.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Každý deň to bolo horšie a horšie. V určitom momente sme pochopili, že tam už nemôžeme ďalej zostať. Nechali sme tam všetky veci, len aby sme sa dostali z mesta,“ uviedlo jej dvojča Anastasia.

„Môžete žiť bez telefónu, to je v poriadku. Môžete žiť bez internetu. Ale keď musíte rabovať obchod, aby ste mali čo jesť, to bolo pre mňa najhoršie,“ vysvetľuje Hanna.

„Neviem, ako sme sa zmestili do auta. Keď sme odchádzali z Mariupola, bol to najlepší moment posledných dní. Nevedeli sme, kam ideme, ani ako dlho budeme cestovať, ale tešili sme sa, že sme všetci zdraví a odchádzame z mesta,“ uzavrela Hanna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet