Na hlavný obsah

Británia pošle Ukrajine obrnené vozidlá Stormer

Majú slúžiť ako protivzdušná obrana.

Británia pošle Ukrajine obrnené vozidlá Stormer
Obrnené vozidlo Stormer. Foto: Twitter

Spojené kráľovstvo pošle Ukrajine menší počet obrnených vozidiel Stormer vybavených odpaľovacím zariadením pre protivzdušnú obranu. Potvrdil to v pondelok (25. 4.) podľa agentúry Reuters britský minister obrany Ben Wallace.

„Teraz môžem snemovni oznámiť, že darujeme malý počet ozbrojených vozidiel vybavených odpaľovacími zariadeniami pre rakety protivzdušnej obrany,“ povedal Wallace britským poslancom.

Británia patrí medzi krajiny, ktoré poskytujú Ukrajine značnú vojenskú pomoc. Minister zdôraznil, že Ukrajina už zhruba tri týždne používa britské prenosné protiletecké strely Starstreak.

Briti začali zásobovať Ukrajinu ľahkými protitankovými obrannými systémami pre prípadnú obranu pred Ruskom už tento rok v januári, vrátane striel NLAW a Javelin.

Neskôr dodala Ukrajine ďalších 6 000 obranných rakiet a poslala 25 miliónov libier (takmer 30 miliónov eur) na platy ukrajinských vojakov a pilotov. Začiatkom apríla Londýn oznámil, že pošle Kyjevu ďalšie vojenské vybavenie za 100 miliónov libier (takmer 120 miliónov eur).

Okrem striel Starstreak ide o protitankové rakety, muníciu, ale tiež helmy, nepriestrelné vesty a prístroje pre nočné videnie či obrnené hliadkové vozidlá Mastiff.

Ruské straty podľa Britov

Wallace v pondelok tiež oznámil, že podľa odhadov britských expertov počas terajšieho konfliktu na Ukrajine zabili doposiaľ okolo 15 000 ruských vojakov a zničili 2 000 ozbrojených vozidiel vrátane 530 tankov a tiež viac ako 60 vrtuľníkov a bojových lietadiel.

Ukrajina uvádza oveľa vyššie straty na ruskej strane, a síce takmer 22 000 zabitých vojakov a zničených 181 bojových lietadiel, 154 vrtuľníkov, 884 tankov a 2 258 obrnených transportérov. Moskva 25. marca priznala 1 351 zabitých ruských vojakov. Údaje nemožno nezávisle overiť.

Wallace povedal, že Rusko doteraz „zlyhalo pri takmer každom svojom cieli“. Na začiatku vojny podľa ministra nasadilo viac ako 120 taktických práporových skupín, čo bolo 65 % všetkých pozemných bojových jednotiek. „V súčasnosti predpokladáme, že zhruba 25 % z nich nie je bojaschopných,“ povedal Wallace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet